Theresa May pusă la colț de propriul partid pentru Brexit
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Theresa May
Theresa May
Premierul britanic Theresa May se află sub presiunea propriului partid pentru a renunţa la oferta prezentată opoziţiei laburiste în vederea aprobării parlamentare a acordului privind Brexitul, relatează marţi Reuters.

La aproape trei ani după ce 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, în rândul politicienilor britanici nu există un acord privind data şi modul în care 'divorţul' va avea loc.

Data iniţială a ieşirii din UE a fost 29 martie 2019, deşi premierul May nu a reuşit să convingă parlamentarii britanici să aprobe acordul negociat cu Bruxellesul, astfel că şefa executivului a prezentat o ofertă Partidului Laburist, condus de Jeremy Corbyn, pentru a ajunge la un compromis.

Treisprezece dintre miniştrii britanici, precum şi Graham Brady, preşedintele Comitetului 1922 al parlamentarilor conservatori, i-au scris Theresei May pentru a-i solicita să nu accepte cererea laburiştilor privind rămânerea ţării într-o uniune vamală cu UE după Brexit.

Negociatorul-şef pentru Brexit, Olly Robbins, urmează să se deplaseze la Bruxelles pentru a discuta despre amendamentele la declaraţia politică cu privire la viitoarea relaţie între Regatul Unit şi UE.

Robbins va explora cât de rapid pot fi operate respectivele modificări ale declaraţiei politice în cazul în care guvernul şi opoziţia laburistă pot ajunge la o înţelegere, potrivit BBC. 

La 11 aprilie, premierul britanic a convenit cu liderii statelor din UE27 să amâne Brexitul cu şase luni, până la 31 octombrie 2019, răgaz în care guvernul de la Londra va încerca să ajungă la un acord cu opoziţia laburistă pentru adoptarea acordului de retragere, deja respins de trei ori de legislativul britanic. 

Theresa May, care a ajuns în funcţie în haosul ce a urmat după votul din 2016 privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a promis că va demisiona dacă parlamentarii susţin acordul său cu Bruxellesul privind părăsirea blocului comunitar. 

Vezi și: Acord Brexit. Theresa May, apel către opoziție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel