Theresa May a părăsit Londra. Negocieri suplimentare cu Mark Rutte şi Angela Merkel
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Theresa May se întâlneşte marţi cu Mark Rutte şi Angela Merkel pentru a încerca să obţină asigurări suplimentare privind acordul de Brexit.

Theresa May, premierul britanic, începe marţi consultări cu liderii europeni pentru a încerca să obţină asigurări suplimentare privind acordul de Brexit în scopul de a-şi convinge Parlamentul să-l ratifice, relatează AFP. Aproape sigură că acordul va primi un vot negativ din partea deputaţilor, şefa guvernului a luat luni decizia de a amâna sine die votul prevăzut marţi în Camera Comunelor, pentru a avea o nouă rundă de discuţii cu omologii săi europeni.

Ea va discuta în cursul dimineţii cu omologul său olandez Mark Rutte la Haga, înainte de a se deplasa la Berlin pentru o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel. Theresa May vrea să discute cu ei despre 'preocupările exprimate de parlamentul' britanic, a explicat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Timp scurt

Marja de manevră este strânsă pentru lidera britanică, comentează AFP. Ea este confruntată pe de o parte cu fermitatea liderilor Celor 27, care şi-au repetat refuzul de a redeschide negocierile care s-au încheiat la sfârşitul lui noiembrie după 17 luni de discuţii între Londra şi Bruxelles. Pe de altă parte, ea se confruntă cu opoziţia deputaţilor din Camera Comunelor care, atât în rândul opoziţiei cât şi al majorităţii, cer ca textul să fie redeschis, în special dispoziţia foarte controversată privind 'plasa de siguranţă' sau 'backstop', care prevede un tratament specific pentru provincia Irlanda de Nord pentru a evita revenirea la o frontieră fizică cu Republica Irlanda.

Această nouă peripeţie complică şi mai mult calendarul: după summitul european privind Brexitul de joi de la Bruxelles, parlamentul britanic mai are programate trei zile de activităţi înainte de a-şi suspenda lucrările pentru perioada 20 decembrie - 7 ianuarie 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel