Data publicării:
The Guardian, despre Vișinescu: România își confruntă trecutul comunist
Cotidianul britanic The Guardian scrie că, după 25 de ani de la căderea regimului comunist, România a deschis primul proces împotriva unui torționar.
Articolul ziariștilor britanici se focalizează pe faptul că, în premieră, un fost comandant de lagăr a ajuns în fața justiției, ceea ce marchează, la nivel simbolic, confruntarea trecutului comunist al României.
Alexandru Vișinescu, în vârstă de 88 de ani, este acuzat de crime împotriva umanității pentru rolul său de comandant al penitenciarului din Râmnicu Sărat, acolo unde erau închiși prizonierii politici.
"Stând tăcut în rândul al doilea al sălii, nu arăta precum un om care face istorie", scrie The Guardian.
Torționarul Vișinescu, trimis în judecată. Premieră în România
Vișinescu, care a condus închisoarea din Râmnicu Sărat între 1956 și 1963, este acuzat că a supravegheat un regim de exterminare și că a fost implicat în moartea a 12 prizonieri politici. El respinge acuzațiile.
Nicoleta Eremia, Văduva unui fost prizonier politic, cere curții 100.000 de euro daune morale și financiare pentru soțul său, un general închis pentru că a scris o carte despre conducerea comunistă.
The Guardian scrie că, pentru cei încarcerați ca prizonieri politici, "viața era dură: dintre cei peste 617.000 de oameni considerați inamici ai statului, 120.000 ar fi murit după gratii".
"Sentimentul a fost că Nicolae Ceaușescu s-a dus, la fel și soția sa. Au fost găsiți țapi ispășitori pentru oficiali și pentru partid ca întreg", este citat Adrian Cioroianu, decanul facultății de istorie din București. "În 1990, noi, ca națiune, aveam alte priorități", a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News