The Economist, despre sistemul judiciar român: Numirile în funcții-cheie vor crea controverse și în 2013
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
justitie
justitie

Recent, România a făcut progrese privind reforma sistemului judiciar, însă numirile în funcțiile-cheie din justiție vor crea controverse și în 2013, în pofida pactului de coabitare semnat anul trecut între Președinție și Guvern, scrie The Economist.

„După un an de criză politică încheiată cu o victorie clară a alianței de la putere dintre social-democrați și liberali la alegerile parlamentare din decembrie, cei mai puternici oameni din țară au decis să facă pace, cel puțin pe hârtie. Președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta au semnat un acord care garantează cooperarea instituționată între Președinție și Guvern și angajamentul respectării Constituției, de către ambele părți", precizează sursa citată.

„Chiar și așa, numirile în funcțiile-cheie din sistemul judiciar vor continua să provoace controverse în 2013. În cel mai recent episod a implicat Consiliul Superior al Magistraturii, instituția care garantează independența judiciară. Alegerea vicepreședintelui a fost amânată deoarece unii dintre membrii Consiliului nu au fost de acord cu propunerea făcută”, notează The Economis, menționând faptul că anul acesta se vor face numiri și în fruntea altor instituții importante, precum Procurorul General,  DNA sau DIICOT.

"Președintele Traian Băsescu a declarat ca "nimeni nu va negocia independența sistemului de justiție doar de dragul păcii politice" și a adăugat că preferă "mai degrabă un război decât o justiție care nu este independentă", amintește sursa citată declarația șefului statului de la ședința de bilanț a CSM de săptămâna trecută.

The Economist arată că declarația președintelui Băsescu a avut loc cu doar câteva săptămâni înainte de publicarea raportului suplimentar de către CE privind progresele înregistrate de România în ceea ce privește reformarea justiției și lupta împotriva corupției

„Justiția a fost atent monitorizată de Uniunea Europeană, care a criticat sever România în ultimii ani pentru eșecul reformării sistemului judiciar. Recent, România a făcut progrese, dar unele probleme majore au rămas nerezolvate. Parlamentul continuă să blocheze urmărirea penală pentru acuzații de corupție la adresa politicienilor de la nivel înalt. Pentru unii parlamentari, obținerea unui loc în Parlament luna trecută (și, prin urmare, dobândirea imunitțăii parlamentare) a fost singura lor șansă de a scăpa de anchetă”, scrie The Economist, adăugând că aderarea României la Schengen depinde de următorul raport MCV.

„În cazul în care raportul va fi negativ, țări precum Olanda sau Germania, care se opun primirii Româniai și Bulgariei în spațiul Schengen, pot folosi concluziile (raportului MCV) ca un argument împotriva intrării țării (n.r. - în Schengen)”, precizează publicația.

Aderarea la spațiul Schengen nu este singura mare problemă din acest an a României, susțin jurnaliștii de la The Economist, amintind și de vizita delegației FMI, așteptată în România la sfârșitul aceste luni a delegației FMI „Anul acesta, România trebuie să continue reformele structurale, lupta împotriva corupției și întărirea independenței sistemului judiciar. O altă serie de măsuri dureroase de austeritate bat la ușă. Domnul Ponta a declarat că este dispus să-și asume întreaga responsabilite pentru mai multe măsuri care vor nemulțumi electoratul. În mod ironic, alianța domnului Ponta a crescut în popularitate în 2012 tocmai ca urmare a faptului că s-a opus unor astfel de măsuri”, conchide The Economist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel