Data publicării:

Thailanda va recunoaște căsătoriile LGBTQIA+: „Avem sprijinul parlamentului”

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Senatul Thailandei a adoptat, marți, ultima lectură a unei legi privind egalitatea în căsătorie, deschizând calea pentru a deveni prima țară din Asia de Sud-Est care recunoaște cuplurile de același sex. Proiectul de lege, culminarea a peste două decenii de eforturi ale activiștilor, a fost susținut de o majoritate covârșitoare a parlamentarilor din camera superioară, scrie Reuters.

Legea, care necesită aprobare regală, va intra în vigoare la 120 de zile după ce va fi publicată în gazeta regală, ceea ce înseamnă că primele nunți între persoane de același sex ar putea avea loc mai târziu în acest an.

Premierul thailandez, Srettha Thavisin, a spus într-o postare pe X că țara celebrează  un alt reper semnificativ în drumul  spre Legea Căsătoriei Egale. Acesta a subliniat faptul că vor continua lupta pentru drepturi sociale pentru toți oamenii, indiferent de statutul lor. Avocații LGBT au numit mișcarea un pas monumental înainte, deoarece Thailanda ar fi prima națiune din Asia de Sud-Est care ar adopta legislația privind egalitatea în căsătorie și a treia din Asia, după Nepal și Taiwan.

"Suntem foarte mândri să facem istorie. Astăzi iubirea a triumfat asupra prejudecăților. După ce am luptat mai bine de 20 de ani, astăzi putem spune că această țară are egalitate în căsătorie." a spus Plaifah Kyoka Shodladd, membru al unui comitet parlamentar privind căsătoriile între persoane de același sex.

Parlamentarii și activiștii au fost văzuți sărbătorind în parlamentul Thailandei, fluturând steaguri curcubeu și zâmbind, unii ridicând pumnii în semn de solidaritate cu comunitatea LGBT. În provincia Chiang Mai din nordul Thailandei, activista pentru drepturile omului Matcha Phornin, soția ei Veerawan Wanna și fiica lor adoptată au fost lipite de ecranul televizorului în timp ce urmăreau procedurile senatului.

"Avem sprijinul parlamentului, al senatorilor care au adoptat această lege. Asta înseamnă că suntem protejate de lege." a spus Matcha, după ce au aplaudat și s-au îmbrățișat când proiectul de lege a fost aprobat. Fiica lor urmează să fie adoptată legal după ce legea va intra în vigoare.

Thailanda, una dintre cele mai populare destinații turistice din Asia, este deja cunoscută pentru cultura sa LGBT vibrantă și pentru toleranță. La începutul lunii iunie, mii de petrecăreți și activiști au defilat pe străzile din Bangkok și li s-a alăturat premierul Srettha, care a purtat o cămașă curcubeu pentru a sărbători  Pride Month. Acest lucru ar sublinia leadership-ul Thailandei în regiune în promovarea drepturilor omului și a egalității de gen, a spus Comisia Societății Civile pentru egalitatea în căsătorie, activiștii și cuplurile LGBTQI într-o declarație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel