Data actualizării:
Data publicării:

Texte de presă împotriva identității naționale. Jurnaliști, politicieni și purtători de cuvânt, greșeală enormă-SONDAJ

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Un lucru neluat în seamă de jurnaliști, politicieni sau purtătorii de cuvânt ai instituțiilor oficiale le-ar putea aduce amenzi consistente.

Este vorba despre acele persoane care masacrează limba română și nu folosesc diacritice. A scrie un articol, un editorial, un text oficial în limba română cu diacritice denotă profesionalism și este un gest fundamental de bun simț. Ne referim în principal la articolele, editoriale sau textele oficiale pe site-uri care se consideră a se adresa vorbitorilor de limbă română.

Amenzi între 3.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON)

Persoanele care nu scriu cu diacritice ar putea primi amenzi consistente.

Textul tipărit fără diacritice se pedepsește conform Legiinr. 183 din 16 mai 2006, Scrierea cu diacritice, art. 6: (1) „Nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 3-5 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON). Sancțiunea se aplică notarului public sau, după caz, conducătorului autorităţii ori instituției publice respective".

A folosi diacritice nu e doar un semn de respect pentru limba română și pentru români, dar este chiar o obligație pentru cei care postează materiale de utilitate publică. Așa cum remarcă site-ul Legestart, scrierea fără diacritice poate duce la exprimări ambigue, vulgare, cu un sens şi cu un conţinut total diferit. În baza Legii nr. 500/2004 şi a Legii nr. 24/2000, textul materialelor care emană de la instituţiile statului (şi cu atât mai mult a celor de utilitate publică) este obligatoriu să fie scris corect, cu toate semnele diacritice necesare. 

Mulți jurnaliști, politicieni sau purtători de cuvânt ai instituțiilor oficiale nu folosesc diacritice

Textele de presă fără diacritice sunt împotriva identității naționale și nu sunt justificate de beneficii pe plan redacțional (nu se indexează SEO mai bine, ca la începuturile Google și nici nu sunt mai ieftine din punct de vedere al programului de editare). 

Hotnews, Enational.ro, Stirileprotv.ro sau Ziare.com se numără printre ziarele în care nu apar texte scrise cu diacritice. Nu doar jurnaliștii fac această greșeală, ci și politicienii sau purtătorii de cuvânt ai instituțiilor oficiale atunci când trimit comunicate de presă spre publicare.

Ce arată textele fără diacritice în comunicarea publică? Vă invităm să răspundeți la această întrebare în sondajul de mai sus.

VEZI ȘI: Ministrul pentru Diaspora se laudă cu o compunere puerilă, cu greșeli

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel