Data publicării:

Testul HPV recomandat pentru depistarea cancerului de col uterin

Autor: Dana Lascu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
analize laborator dece
analize laborator dece

Femeile cu vârsta de peste 30 de ani care vor să fie sigure că nu au cancer de col uterin ar trebui să facă, la fiecare cinci ani, un test care arată dacă sunt infectate sau nu cu HPV (papilomavirusul uman), virus care este responsabil de majoritatea cazurilor cu acest tip de cancer. Anual, sute de mii de femei, din întreaga lume mor din cauza cancerului de col uterin. Testul HPV se poate face și în România.

Femeile cu vârsta între 30 și 60 de ani ar trebuie să nu se rezume doar la testul Babeș-Papanicolau atunci când vine vorba de depistarea din timp a cancerului de col uterin. Ele ar trebui să facă, la fiecare cinci ani, și un test care depistează prezența virusului HPV, recomandă specialiștii americani în prevenție.

Ghidul medical pentru acest test a fost publicat săptămâna aceasta în JAMA (Jurnalul American al Asociației Medicale), de Grupul de Servicii Preventive din SUA.

Potrivit acestuia, specialiștii americani recomandă femeilor trecute de 30 de ani să facă un test HPV la diecare cinci ani, un test Papanicolau la fiecare 3 ani sau o combinație din cele două teste la fiecare cinci ani, notează CNN.

În ghidul anterior, recomandarea pentru această categorie de vârstă era ca femeile să facă un test Papanicolau la fiecare trei ani și o co-testare la fiecare cinci ani.

Sub 30 de ani, recomandat doar Papanicolau

Pe lângă aceasta, în actualul ghid pentru femeile cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, recomandarea anterioară de a efectau teste Papanicolau la fiecare trei ani rămâne în vigoare.

În 2012, Grupul de Servicii Preventive - care este un grup independent de experți care face recomandări publicului american cu privire la serviciile de prevenție pentru diferite afecțiuni - a stabilit primul ghid de testare în funcție de categoriile de vârstă. Femeile sub 21 de ani nu trebuie testate, în mod normal. Deoarece cancerul de col uterin este o boală progresivă lentă și nu prezintă simptome până nu ajunge în stadiu avansat, testarea la acea vârstă va evidenția doar posibila infecție cu papilomavirusul uman.

Totodată, femeile cu vârsta peste 65 de ani care au au rezultat negativ la testul HPV pot renunța la teste ulterioare, dacă doresc.

Cu toate acestea, testele Papanicolau și HPV nu evidențiază semnele precoce ale altor tipuri de cancer sau boli cu transmitere sexuală, avertizează specialiștii, astfel încât femeile ar trebui să continue să-și viziteze periodic medicii curanți.

Unele tulpini de HPV pot determina modificări la nivel cervical, care pot duce la cancer ovarian peste 0-15 ani, potrivit CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Alte tulpini provoacă verucile genitale, dar aceasta sunt foarte diferite de cele care determină apariția cancerului.

Sute de mii de femei mor anual din cauza acestui tip de cancer

Anual, în lume, sunt înregistrate aproape 530.000 de cazuri noi și peste 265.00 de decese datorate acestei forme de cancer.

În România, potrivit statisticilor oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică, anual sunt diagnosticate 4.343 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar tot anual, 1.909 femei mor din cauza acestei boli cumplite.

Deși în SUA s-au înregistrat o scădere masivă a numărului de cazuri, în ultimii 50 de ani, se estimează că anul acesta vor fi diagnosticate 13.240 de cazuri noi de cancer de col uterin și că 4.170 de femei vor muri din cauza acestei boli, au arătat prof. dr. Lee Learman, de la Universitatea din Florida și prof.dr. Francisco Garcia, de la Universitatea din Arizona, într-un editorial publicat alături de noile linii directoare din JAMA.

Marea majoritate a acestor decese vor fi înregistrate „printre femeile sărace, femeile din comunitățile de culoare, femeile care nu s-au născut în SUA și femeile care trăiesc în medii rurale și izolate", care au și mai puțin acces la serviciile de prevenție, au arătat cei doi experți.

Introducerea recentă, în SUA, a unui plan național de vaccinare contra HPV pentru adolescenți a făcut posibilă eliminarea cazurilor de cancer de col uterin, au notat doctorii, dar faptul că mulți părinți refuză vaccinarea este un impediment major în atingerea acestui obiectiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel