Data actualizării:
Data publicării:

Noutate - Testele de sânge arată că o „dietă nordică” îmbunătățește semnificativ sănătatea

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexel Metin Multu
Foto Ilustrativ/Pexel Metin Multu

Un nou studiu arată că alimentația echilibrată care conține o paletă vastă de alimente sănatoase - dieta nordică - reduce zahărul din sânge și colesterolul.

"Aceasta descoperire este surprinzătoare pentru că majoritatea oamenilor credeau că efectele pozitive asupra zahărului din sânge și colesterolului se datorează exclusiv pierderii în greutate”, a spus nutriționistul de la Universitatea din Copenhaga, Lars Ove Dragsted . "Aici, am constatat că nu este cazul. Alte mecanisme sunt, de asemenea, în joc."

În timp ce dieta mediteraneană mai bine cunoscută și studiată temeinic este foarte recomandată pentru o sănătate bună, nu este întotdeauna recomandată pentru oamenii din alte regiuni ale lumii, din cauza limitărilor a ceea ce crește la nivel local sau a provocărilor culturale, potrivit Science Alert.

Conceptul de diete regionale sănătoase, precum dieta nordică, a fost dezvoltat, folosind alimente echivalente care sunt ușor disponibile local și consumate în mod tradițional în regiune

Dieta nordică are multe asemănări cu dieta mediteraneană, cu accent pe alimentele pe bază de plante, cu cantități moderate de pește și ouă și o cantitate mică de lactate.

Ambele limitează alimentele procesate, dulciurile și carnea. Include fructe de pădure, varză, cartofi, morcovi și fasole, printre alte fructe și legume, cereale integrale precum secară și orz, precum și pește gras.

La fel ca dieta mediteraneană, studiile observaționale sugerează că urmarea acesteia scade riscul de boli cardiovasculare , diabet de tip 2 și mortalitate generală

În noul studiu, Dragsted și colegii săi au analizat mostre obișnuite de sânge și urină de la 200 de voluntari supraponderali cu vârsta de peste 50 de ani din șase centre din Suedia, Danemarca, Islanda și Finlanda pe o perioadă de patru săptămâni în care au urmat dieta obișnuită.

Le-au prelevat din nou probe pe parcursul a încă 19-24 de săptămâni, când jumătate dintre participanți au urmat dieta nordică, iar ceilalți au urmat o dietă de control. Ambele diete au fost calculate astfel încât voluntarii să mențină o greutate stabilă.

„Grupul care ținea dieta nordică timp de șase luni a devenit semnificativ mai sănătos”, a explicat Dragsted, „cu niveluri mai scăzute de colesterol, niveluri generale mai scăzute de grăsimi saturate și nesaturate din sânge și o mai bună reglare a glucozei, în comparație cu celălalt grup.

Echipa a detectat diferențe în substanțele liposolubile la pacienții care au beneficiat cel mai mult de schimbarea dietei

„Compoziția grăsimilor din dieta nordică, care este mai mare în grăsimi nesaturate omega-3 și omega-6, este probabil o parte considerabilă a explicației efectelor asupra sănătății pe care le găsim din dieta nordică, chiar și atunci când greutatea participanților rămâne constantă”, a explicat Dragsted.

Aceste grăsimi provin din pește, semințe de in, floarea soarelui și ulei de canola, dar modul în care influențează atât nivelul zahărului din sânge, cât și al colesterolului rămâne încă de investigat.

„Putem confirma că absența alimentelor foarte procesate și a grăsimilor mai puțin saturate de la animale au un efect foarte pozitiv asupra noastră”, a concluzionat Dragsted .

Odată cu creșterea nivelului de obezitate în întreaga lume, contribuind la boli cardiovasculare, diabet și alte boli, cercetătorii subliniază că pierderea în greutate rămâne importantă, dar că nu este singurul factor care contribuie la beneficiile dietei nordice. 

Rezultate similare au fost găsite și în cazul dietei mediteraneene – cu un studiu uriaș, pe termen lung, pe 79.000 de oameni, care dezvăluie că cei care au ținut în mare parte la dietă au avut rezultate mai bune în ceea ce privește mortalitatea, indiferent de greutatea lor. 

Un studiu din 2018 a indicat, de asemenea, că concentrarea pe tipuri de alimente, mai degrabă decât pe porții, poate fi o metodă mai eficientă și mai durabilă pentru pierderea în greutate. Dar cât de eficientă ajunge să fie o anumită dietă poate depinde și de calitatea alimentelor pe care ți le poți permite .

Așadar, concentrarea asupra alegerilor alimentare sănătoase (în măsura posibilităților noastre!) s-ar putea dovedi mai benefică pentru cei dintre noi care se luptă cu greutatea noastră decât să ne facem de rușine  – sau unii altora – pentru cât de grei suntem.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel