Test de cultură generală: Top 10 întrebări despre tradiții și obiceiuri de Florii. Tu știi de ce trebuie să ai brândușe în casă în această zi?
Verifică în articol cât de multe cunoști despre tradițiile de Florii.
Astăzi, 9 aprilie, este Duminica Floriilor. Sărbătoarea are o însemnătate aparte pentru că marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. În același timp, potrivit tradiției, în această zi sunt celebrați cei care poartă nume de flori.
VEZI ȘI: Ce flori nu se oferă de Florii
În această zi, se sărbătoresc tradiții și obiceiuri specifice în diferite părți ale lumii. În România, se obișnuiește ca oamenii să meargă la biserică pentru a participa la slujba de Florii, unde preoții binecuvântează ramurile de salcie, care simbolizează ramurile cu care oamenii au salutat intrarea lui Iisus în Ierusalim.
VEZI ȘI: Vremea de Florii și de Paște. Elena Mateescu, ANM: Temperaturi maxime de până la 24 de grade
După terminarea slujbei, crenguțele de salcie se iau acasă, unde se păstrează la loc curat, de regulă lângă o icoană. Salcia ferește familia de rele, boli și-i oferă, în schimb, noroc și spor. Crenguţele de salcie se ţin în casă un an.
VEZI ȘI: Ce trebuie să faci de Florii pentru a nu avea amigdalită. Etnolog: Vom fi lecuiți
Top 10 întrebări despre tradițiile de Florii
Pentru ză este zi de sărbătoare am rugat inteligenta artificială să ne facă un top de 10 întrebări despre tradițiile de Florii. Verifică și tu mai jos dacă știi să răspunzi la ele.
1. În ce zi a săptămânii este sărbătoarea Floriilor în România?
2. ce fel de ramuri sunt aduse în case de Florii?
3. Ce denumire primește băutură tradițională preparată înainte de sărbătorirea Floriilor în anumite zone din România?
4. Ce tradiție populară se desfășoară în unele zone din Moldova în dimineața de Florii?
5. Ce denumire poartă coptura tradițională pregătită în anumite zone din România în ziua de Florii?
6. Ce fac oamenii în ziua de Florii la mormintele celor răposați?
7. Care este numele obiceiului prin care copiii colindă cu flori în dimineața de Florii în anumite zone din Oltenia?
8. Ce se dă de pomană în această zi?
9. Ce obicei popular se desfășoară în unele zone din Muntenia în seara de Florii?
10. Care este denumirea populară a personajului care reprezintă moartea și care apare în anumite zone din Transilvania în ziua de Florii?
Răspunsuri
1. Floriile sunt sărbătorite în duminica dinaintea Paștelui.
2. Ramurile aduse în case de Florii sunt cunoscute sub numele de busuioc sau de salcie.
3. Băutura tradițională preparată înainte de Florii în anumite zone din România se numește sânziene sau sânziana.
4. În dimineața de Florii, în unele zone din Moldova, se desfășoară tradiția "înconjurul oilor", prin care oamenii își aduc animalele la biserică pentru a fi sfințite.
5. Colacul tradițional pregătit în anumite zone din România în ziua de Florii se numește "pască".
6. Tradiția mai spune că, de Florii, mormintele trebuie să fie curățate, stropite cu apă sfințită și împodobite cu flori de primăvară sau ramuri de salcie.
7. Obiceiul prin care copiii colindă cu flori în dimineața de Florii în anumite zone din Oltenia se numește "Brândușa". Acest obicei este legat de aducerea în case a florilor de brândușă, culese din grădini sau de pe marginea drumurilor, pentru a fi puse în apă sau în vase cu pământ. În tradiția populară, se crede că brândușa are puteri magice și că poate proteja locuința de spiritele rele și de boli.
8. De Florii se fac plăcinte care se dau de pomană săracilor, așa cum a făcut mama lui Lazăr. Nu doar plăcinte se dau astăzi pomană, ci mâncare, în general.
9. Obiceiul popular numit "tăiatul cașului" se desfășoară în seara de Florii în anumite zone din Muntenia, în special în județele Argeș, Dâmbovița și Prahova. Acest obicei constă în tăierea primului caș, adică a primei brânzeturi din lapte de primăvară, în timp ce se rostesc urări și rugăciuni pentru spor și belșug în gospodărie.
10. Denumirea populară a personajului care reprezintă moartea și care apare în anumite zone din Transilvania în ziua de Florii este "Baba Dochia". Acest personaj este reprezentat de o femeie bătrână, îmbrăcată în straie tradiționale și purtând o mătură sau un toiag în mână, simbolizând puterea de a curăța și de a face loc pentru nou. În unele zone, reprezentarea lui Baba Dochia implică purtarea unui "băț al morții", un băț lung și subțire, decorat cu panglici colorate sau flori, care simbolizează trecerea dintre viață și moarte și rolul curățitor al morții în pregătirea pentru renaștere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News