Tesla, între ciocan și nicovală - materia primă de aluminiu vine din Rusia. Cum va continua producția
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Compania Tesla se aproviziona cu aluminiu din Rusia, producția automobilelor fiind pusă acum sub semnul întrebării. 

Tesla are și legături prin lanțul de aprovizionare cu Rusia. Producătorul de vehicule electrice al lui Elon Musk a achiziționat aluminiu în valoare de milioane de euro de la Rusal, o companie fondată de oligarhul rus Oleg Deripaska, conform documentelor interne obținute de CNBC. Rusal a fost sancționat de Trezoreria SUA, care a citat „activități maligne” ale Rusiei la acea vreme, dar acele sancțiuni au fost ridicate sub fostul președinte Donald Trump în 2019. Tesla a început să cumpere aluminiu de la companie abia la sfârșitul anului 2020.

Tesla cumpără aluminiu Rusal pentru turnarea pieselor la noua sa fabrică de asamblare de vehicule din afara Berlinului, conform facturilor, corespondenței interne și mai multor angajați actuali care au discutat cu CNBC sub condiția anonimatului, invocând teama de represalii.

Aluminiul, folosit în Germania

Aluminiul poate fi folosit, printre altele, pentru turnare și pentru a face caroserii pentru Tesla Model Y, fiind folosit pe noi linii de producție la uzina Tesla din Brandenburg, Germania. Fabrica nu este încă pe deplin în funcțiune, dar a obținut recent aprobarea condiționată pentru a începe producția comercială în curând. Nu există nicio indicație că aluminiul Rusal a fost folosit în producția din SUA.

Disponibilitatea Tesla de a lucra cu cel puțin un furnizor rus nu este neobișnuită: zece dintre cei mai mari producători de automobile din lume cumpără de la cel puțin un furnizor de nivel 1 din Rusia, potrivit Interos, o firmă globală de cercetare a lanțului de aprovizionare și managementului riscului cu sediul în Arlington, Virginia. 

Dar agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei a pus sub semnul întrebării relațiile cu furnizorii și a forțat companiile să se întrebe dacă pot, din punct de vedere legal și moral, să continue să plătească milioane corporațiilor care îmbogățesc Federația Rusă și confidenții lui Putin care conduc acele afaceri. Inflația poate juca un rol important în aceste decizii. CEO-ul Tesla, Elon Musk, a recunoscut duminică seara că Tesla se confruntă cu presiuni inflaționiste semnificative în ceea ce privește costul materiilor prime.

CNBC nu a aflat cu exactitate cât a plătit Tesla către Rusal pentru metale până în prezent. CNBC a întrebat Tesla dacă compania ia măsuri pentru a rupe relațiile de afaceri cu Rusal sau cu alte companii rusești, dar Tesla nu a răspuns.

Elon Musk l-a provocat pe Putin la duel

Omul de afaceri Elon Musk l-a provocat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, la duel pentru a tranșa problema Ucrainei. Provocarea a fost lansată pe Twitter. Șeful Tesla l-a provocat pe președintele rus la o luptă unu la unu scriind numele Vladimir Putin cu litere slave. „Îl provoc pe Владимир Путин la o singură luptă”, a scris Musk pe Twitter. Celebrul miliardar a adăugat faptul că miza luptei este Ucraina. „Ești de acord cu această luptă?”, a fost întrebarea trimisă direct pe contul oficial al președintelui rus. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel