Data actualizării:
Data publicării:

Termenul limită de fugă pentru locuitorii din Gaza se scurge: Mesajul armatei israeliene pentru refugiații din Gaza. Cum vor trece frontiera în Egipt/ UPDATE

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Israelul promite ștergerea Hamas de pe fața Pământului în timp ce comanda Hamas anunță că va lupta până la ultima picătură de sânge. 

UPDATE: SUA negociază deschiderea rutei Gaza-Egipt. 

Șeful OMS spune că întârzierile în furnizarea ajutorului vor costa vieți. 

Încă două zboruri de ajutor sosesc pe aeroportul Al Arish din Sinai. 

UPDATE: Statele Unite lucrează cu Egipt, Israel și Qatar pentru a deschide punctul de trecere Rafah din Gaza în Egipt sâmbătă după-amiază, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat, conform Reuters. 

Amintim că o româncă și-a îndrumat fiica în această direcție. Astfel, fiica sa, împreună cu soțul și copilul de doar 6 luni se află în tabăra de refugiați spre Rafah, după cum a menționat mama sa în această dimineață. Fiica sa a întrebat-o înainte de a pleca pe acest drum: Mamă, dacă pățesc ceva? Vezi aici mai mult

„Am încercat să facilităm accesul pentru ca acesta să fie deschis astăzi între orele 12:00 și 17:00. Egiptenii, israelienii și qatarienii au lucrat cu noi în acest sens”, a declarat oficialul reporterilor care călătoresc cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken. 

UPDATE: "În ceea ce privește Gaza, frontierele sunt închise. Granițele sunt închise, iar orice deplasare sau trecere către Egipt va fi în coordonare cu noi (cu armata israeliană n.r.) și în contact cu noi. Deocamdată, acest lucru nu se întâmplă", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene contraamiralul Daniel Hagari, conform Reuters. 

UPDATE: OMS este cu proviziile medicale la granița Gaza, în Egipt. 

Un avion cu provizii medicale pentru a susține nevoile urgente de sănătate din Gaza a aterizat la Al Arish, Egipt, lângă punctul de trecere Rafah, a declarat sâmbătă șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o postare pe platforma X, conform Reuters. 

„Suntem gata să desfășurăm proviziile de îndată ce se stabilește accesul umanitar”, a spus el.

UPDATE: Reuters anunță că Israelul spune că va permite circulația în siguranță a locuitorilor din Gaza pe cele două drumuri principale de la sud din teritoriu între orele 10:00 și 16:00.

Termenul limită dat de Israel pentru locuitorii din Fâșia Gaza se scurge. ”Am văzut o mutare importantă a civililor palestinieni spre sud” a spus purtătorul de cuvânt al armatei Israelului, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, conform Reuters. 

Între timp, peste noapte, rachetele israeliene au lovit părți din sudul și centrul Fâșiei Gaze, a raportat media din Palestina. 

Președintele american Joe Biden a declarat că sunt în desfășurare consultări cu guvernele regionale cu privire la criza umanitară din Gaza, în timp palestinienii prinși în capcană au suferit din cauza întreruperii energiei electrice și lipsei de alimente și apă, pe fondul bombardamentelor aprige israeliene.

Israelul a promis să anihileze Hamas din cauza atacului început acum o săptămână în care au fost uciși 1300 de israelieni, majoritatea civili, și au fost luați zeci de ostatici. 

Cu o zi în urmă, Hamas susținea că o parte din ostatici au murit în urma raidurilor israeliene. 

Israelul a răspuns în forță la atacul total neașteptat al Hamas. Se pare că a existat o întâlnire a șefilor serviciilor de informații din Israel chiar cu o zi înainte de atac, dar s-a apreciat că nu va avea loc un atac din Fâșia Gaza, deși existau informații în acest sens. În ultima vreme, relațiile între Fâșia Gaza și Israel nu se arătau a fi tensionate, cu atât mai mult cu cât zilnic Israelul deschidea granița pentru 20.000 de palestinieni care veneau zilnic la muncă, crescând astfel condițiile economice din Gaza. Se pare că, împreună cu ei, s-au infiltrat și teroriști însă. În Fâșia Gaza, locuiesc 2,3 milioane de oameni, iar 40% dintre aceștia sunt copii sub 14 ani. 350 sunt români

După atacul Hamas, Israelul a pus sub asediu total Fâșia Gaza și a bombardat-o cu lovituri aeriene fără precedent. 1900 de persoane au murit în Fâșia Gaza. 

”E mai bine să mori decât să pleci”

Vineri, mai bine de un milion de rezidenți din nordul Fâșiei Faza au primit o notificare de mutare în sud în 24 de ore. Termenul limită se încheie la ora 5 a.m. (02:00 GMT). ONU a anunțat că peste 400.000 de palestinieni au fost strămutați în interior din cauza ostilităților, înainte de directivă.

Mulți alții, însă, au spus că vor rămâne. ”E mai bine să mori decât să pleci”, a spus Mohammad, în vârstă de 20 de ani, în fața unei clădiri distruse de un atac aerian israelian în apropierea centrului Gazei.

Moscheile au transmis mesajul: ”Țineți-vă de casele voastre. Țineți-vă de pământul vostru”.

”Am văzut o mutare semnificativă a civililor spre sud”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. El nu a menționat termenul limită și nu a luat întrebări. 

Locotenent-colonelul Jonathan Conricus a mai declarat că acest război se va încheia prin anihilarea Hamas și a capacității sale militare: ”Astfel încât să nu mai aibă niciodată capacitatea de a provoca daune civililor și soldaților israelieni”. 

De cealaltă parte, Hamas a promis că va lupta până la ultima picătură de sânge și le-a spus locuitorilor să rămână.

”Lovim inamicii noștri cu o putere fără precedent”, a declarat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu într-o declarație rară televizată, vineri. ”Subliniez că acesta este doar începutul” a spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel