Veste pentru șoferi despre polițele de asigurare. Legea tocmai a trecut de președinte
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Termenul de valabilitate al poliţelor de asigurare, prelungit la 150 de zile. Klaus Iohannis a promulgat legea / Foto: Pixabay, de aymane jdidi
Termenul de valabilitate al poliţelor de asigurare, prelungit la 150 de zile. Klaus Iohannis a promulgat legea / Foto: Pixabay, de aymane jdidi
Iată ce se întâmplă cu polițele de asigurare. 

Termenul de valabilitate al poliţelor de asigurare și a celor de reasigurare în cazul falimentului societăţilor a fost prelungit la 150 de zile.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care prevede că termenul de valabilitate al poliţelor de asigurare încheiate de societăţile de asigurare/reasigurare împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment creşte de la 90 de zile la 150 de zile, relatează Agerpres.

Actul normativ vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 62/2022 pentru modificarea art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale.

Ce prevede actul normativAcest act normativ prevede creşterea termenului de valabilitate, de la 90 de zile la 150 de zile, a poliţelor de asigurare încheiate de societăţile de asigurare/reasigurare împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment, aferente contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15, garanţii prevăzute în anexa nr.1, Secţiunea A din Legea nr.237/2015.

De asemenea, legea vizează încetarea de drept a contractelor de reasigurare, motivat de faptul că aceste contracte de reasigurare încheiate anterior deschiderii procedurii de faliment, de către asiguratorul aflat în proces de insolvenţă, pot produce (în raport de clauzele contractuale) efecte şi ulterior încetării contractelor de asigurare.

Se modifică şi OUG nr.19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale în ceea ce priveşte termenul de reconstituire a garanţiei de bună execuţie, termen care creşte, de asemenea, de la 90 de zile la 150 de zile.

Cui sunt aplicate prevederile"Operatorii economici aflaţi într-o procedură de concordat preventiv, deschisă înainte de 17 iulie 2022, au dreptul de a solicita prelungirea termenului pentru satisfacerea creanţelor stabilite prin concordat cu încă 24 luni. Prevederile se aplică operatorilor economici care au mai beneficiat de prelungiri ale concordatului preventiv. Durată totală maximă a derulării concordatului, incluzând prelungirile, va fi de 60 luni calculate de la data omologării", prevede legea.

Actul normativ mai stabileşte că cererea de prelungire a termenului pentru satisfacerea creanţelor stabilite prin concordat poate fi formulată oricând de către administratorul concordatar, până la dispunerea închiderii procedurii, în conformitate cu prevederile prezentei legi. Cererea va fi însoţită de hotărârea adunării creditorilor concordatari de aprobare a prelungirii.

Creditorii concordatari care au votat împotriva prelungirii concordatului preventiv în condiţiile art. 253 îşi pot recupera creanţa prin orice alte modalităţi prevăzute de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel