Teoria lanțului
Este perfect adevarat ca lantul se rupe mai intai acolo unde are verigile mai slabe. Dar cu o conditie. Asupra lui, sa se exercite o presiune din ce in ce mai mare. Este procesul care, intr-o buna zi, va rupe USL. Semnalele, sau mai bine zis amprenta acestui proces, pot fi descifrate cu mult timp inainte. Adica chiar de acum. Sa vedem cum se exercita si cum poate sa creasca presiunea asupra intregului lant si ce se intampla in verigile slabe.
Cercetarile de piata sunt, in aceasta perioada, rezultatul unui efect pervers. Si, la randul lor, au un efect pervers. In primul an dupa o victorie, respectiv dupa instalarea Guvernului Ponta 2, castigatorul are tendinta de a lua tot. In materie de incredere a populatiei. In general, castigatorul este USL, dar, daca vrem sa fim mai exacti, vom observa, tot din sondajele de opinie, ca varful de lance al castigatorilor ultimelor alegeri sunt PSD-istii, ca linie de forta politica, si Victor Ponta, in calitatea sa de lider, ajuns in fruntea unui Guvern care se bucura de o popularitate crescuta. Pana si Traian Basescu, in trena lui Ponta, are de castigat.
Efectul pervers este ca aceste rezultate ale sondajelor de opinie nu fotografiaza perceptia publica in dinamismul ei. Avem de-a face cu un cliseu static a carui valoare expira dupa cel mult un an de la instalarea noului Guvern. Moment de la care incepe erodarea si declinul. Asa se explica de ce Crin Antonescu, in sondaje, are o tendinta descrescatoare si la fel se intampla si cu PNL care, desi sunt asociati la guvernare, nu detine acolo calitatea de lider.
Dar care este cel de-al doilea efect pervers generat de primul? Aflandu-se, cel putin aparent pe cai mari, PSD are tendinta de a-i solicita partenerului mai mult decat acesta poate da. In materie de solidaritate. PSD, dintr-un reflex conditionat de starea de fapt si de sondaje, solicita partenerilor liberali o solidaritae mai mare decat acestia ii pot oferi. Si sacrificii prea mari de natura doctrinara. In timp ce PNL, ca partid, devine nervos si nerabdator. Aceasta contradictie genereaza, prin cele doua efecte perverse, presiunea exercitata asupra intregului lant. De sus in jos, dar si de jos in sus.
Dar spuneam ca, atunci cand lantul se rupe, fenomenul se produce incepand cu verigile sale cele mai slabe. Care sunt aceste verigi slabe? Sunt, pur si simplu, judetele sau localitatile in care raportul de forte din interiorul USL este disproportionat in favoarea si, respectiv, defavoarea unuia dintre partide.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News