Teologul Radu Preda, amintire memorabilă cu Nicolae Manolescu: I-a plăcut foarte mult încât, la prânz, a plătit ca boierul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Facebook Radu Preda
Facebook Radu Preda
Teologul Radu Preda a relatat o amintire pe care o are cu academicianul Nicolae Manolescu.

Teologul Radu Preda, fost director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a transmis un mesaj, pe Facebook, despre relația pe care a avut-o cu academicianul Nicolae Manolescu.

„Nicolae Manolescu mi-a fost, ca să zic așa, șef ideologic în consiliul IICCMER. Mi-a dat dreptate însă mereu. Îmi aduc aminte de o discuție cu el, la Uniunea Scriitorilor, când, la final, a exclamat: Dumneata ești mai inteligent decât Guvernul! Eu: Ah, nici nu este greu! Asta i-a plăcut foarte mult încât, la prânz, a plătit ca boierul (și nu a fost puțin).

În rest, ca cititor de rând al criticii lui literare, ce pot spune este că România pierde o mare figură. Nu am înțeles nici azi de ce a avut o vagă, elegantă, repulsie față de un om om pe care eu l-am iubit fără limită: Alex. Ștefănescu. Să fi fost invidia, superbia, nu știu, În orice caz, în mai puțin de câteva luni, iată!, sunt reuniți dincolo. Ce au a își spune, nu vreau să știu. Eu rețin, vizitator al prezentului, că Manolescu a fost cu adevărat mare, dar cu nimic mai mare decât cei pe care istoria literară i-a reținut. Pe scurt, a împărțit bilete. Mi-a dat și mie unul, scriind despre "Jurnalul cu Petre Țuțea", asemeni lui Alex, cuvinte cu care nu mă laud, dar care mă reprezintă.

Dumnezeu să îl ierte și breasla scriitorilor să o inspire în continuare!“, se arată într-un mesaj postat de Radu Preda pe Facebook.

CITEȘTE ȘI        -        EXCLUSIV  Nicolae Manolescu a murit. Dan Ciachir: A fost un domn, cel mai mare critic literar român postbelic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel