Data actualizării:
Data publicării:

Tentativa de asasinare a lui Trump, impact asupra alegerilor? Care sunt șansele fostului președinte american la un nou mandat

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Sociologul Remus Ștefureac a vorbit despre tentativa de asasinare a lui Donald Trump și posibilul impact pe care acest eveniment ar putea să îl aibă asupra alegerilor prezidențiale din SUA.

"Cred că ceea ce s-a întâmplat ieri este un eveniment excepţional care va influenţa aproape decisiv rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. Sigur, mai sunt câteva luni până la alegeri, se pot întâmpla foarte multe lucruri, pot fi evenimente neaşteptate - şi acesta a fost un eveniment neașteptat, un fel de "lebădă neagră", cum se spune în analiza strategică.

În cazul bătăliei pentru funcţia de preşedinte al SUA, în urmă cu câteva luni, de exemplu, Donald Trump conducea în intenţiile de vot, inclusiv în cele şapte state cheie care decid, de fapt, președintele SUA. De asemenea, pe fondul problemelor pe care le-a avut preşedintele Joe Biden, în contextul dezbaterii organizate cu Donald Trump, șansele şi perspectiva de succes a lui Donald Trump s-au întărit, iar în urma acestui incident care îl victimizează şi creează o aură specială de erou, supravieţuitor al unui asemenea incident aşa de grav, şansele fostului preşedinte de a câştig un nou mandat cresc vertiginos.

Aş spune că aproape lumea întreagă, dar şi SUA ar putea, cu câteva luni înainte de alegerile din noiembrie, să ştie, cu o probabilitate destul de ridicată, cine va fi preşedintele SUA, ceea ce permite cu un anume interes şi SUA să se pregătească pentru o asemenea perspectivă", a spus Remus Ștefureac, la Digi 24.

Vezi și: LIVE  Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, la un miting electoral / Toate informaţiile şi reacţiile 

"Nu cred că vor fi încercări de limitare a dreptului de deţinere a armelor de foc"

Întrebat cum îşi va argumenta în continuare Donald Trump susţinerea pentru dreptul civililor americani de a deţine arme de foc, după tentativa de asasinat, sociologul a punctat:

"Nu cred că vor fi argumente sau încercări de limitare a dreptului de deţinere a armelor de foc din tabăra republicană, cu atât mai puţin din partea lui Donald Trump. Problema este extrem de sensibilă pentru întreaga bază de votanţi a lui Donald Trump. Dacă, practic, zecile de tragedii care au implicat minori, copii, elevi de liceu în SUA nu au reușit să clintească măcar cu un strop legislaţia de combatere a deţinerii de arme de foc, nici acest incident nu cred că o va face. Oricum, schimbarea unei asemenea legislaţii este extrem de dificilă, având în vedere că deţinerea de arme de foc este garantată prin Constituţie. 

Cred că dezbaterea se va muta pe eşecul de prevenire a unui asemenea atentat, ceea ce au reuşit sau nu să facă serviciile de securitate americane şi mai puţin pe dreptul de deţinere a armelor de foc."

Vezi și: Noi detalii despre Thomas Matthew Crooks, atacatorul lui Trump. Era premiant la matematică  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel