Tensiuni Ungaria - Slovacia. Șeful diplomației de la Bratislava a spus că Budapesta ar fi ridicat pretenții teritoriale dacă Rusia ar fi avut succes în Ucraina
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ambasadorul Slovaciei la Budapesta a fost convocat, după ce ministrul de externe de la Bratislava a vorbit despre eventuale revendicări teritoriale ale Ungariei.

Dacă Vladimir Putin ar fi avut succes în Ucraina, Ungaria ar fi avut deja pretenții teritoriale împotriva Slovaciei, a spus ministrul de externe slovac, Rastislav Káčer, potrivit 24.hu.

Ministrul a răspuns la întrebarea dacă, în opinia sa, politica maghiară poate ajunge în punctul în care să aibă revendicări teritoriale în termen de zece ani. Potrivit lui Káčer, acesta este deja un subiect actual și de aceea este important pentru Slovacia ca Putin să nu reușească în Ucraina.

Ministrul a mai spus că a reacționat dur în cazul fularului cu Ungaria Mare purtat de Viktor Orbán pentru că „are un dosar gros al serviciului secret în seif” și că a locuit în Ungaria de cinci ani și de treizeci de ani monitorizează politica de securitate. În opinia sa, fularul purtat de premierul ungar ridică probleme strategice grave.

Nu este prima dată când Káčer vorbește critic despre Ungaria, dar niciodată nu a sugerat atât de deschis că Budapesta este în prezent o amenințare de securitate.

Declarația lui Káčer a adus probleme în OĽaNO, formațiunea de la guvernare din Slovacia. Președintele partidului Igor Matovič și membrul parlamentului György Gyimesi l-au criticat pe Kácer la o conferință de presă comună miercuri după-amiază, comparându-l pe aceste cu Ján Slota, un naționalist slovac.

Oficialul slovac a fost criticat de colegii din Guvern

Potrivit lui Gyimesi, ministrul de externe răspândește știri false atunci când vorbește despre Ungaria și amenințările la unitatea teritorială a Slovaciei. Gyimesi l-a chemat pe ministru să aducă dovezi sau să-și ceară scuze Ungariei.

Și Matovič este încrezător că Káčer a făcut o greșeală, deși potrivit lui, chiar și în calitate de ambasador al Slovaciei în Ungaria, au fost momente în care „nu s-a comportat complet corect față de țara gazdă”.

„Este o acuzație gravă la adresa unuia dintre partenerii noștri cei mai apropiați, cu care împărțim cea mai lungă graniță comună”, a declarat președintele OĽaNO, care a spus că ministrul de externe a scos „cartea maghiară” înainte de alegeri.

Tamás Menczer, secretarul de stat pentru relații bilaterale la Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului, a scris miercuri seară pe Facebook că Europa se confruntă cu crize majore și în astfel de momente este nevoie de politicieni cerebrali, iar actualul ministru de externe al Slovaciei are o problemă.

„Ministrul Káčer atacă practic Ungaria pentru că suntem pro-pace și anti-sancțiuni. Dar nu vom schimba acest lucru, chiar dacă ministrului Káčer nu-i convine. Astăzi, l-am trimis pe ambasadorul slovac la Budapesta la Ministerul Afacerilor Externe și i-am spus că declarațiile lui Rastislav Káčer sunt minciuni inacceptabile, fără temei. Parteneriatul maghiar-slovac și alianța V4 vor supraviețui mai mult decât figuri precum Rastislav Káčer”, a spus Menczer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel