Data publicării:

Tensiuni Rusia-Ucraina. Iohannis, mesaj pentru Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei: Este important să acționăm solidar

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei.

"Realegerea dumneavoastră este expresia încrederii societății germane că veți continua să reprezentați, ca și până acum, un pol de echilibru, dedicat valorilor europene și euroatlantice, care sunt esențiale în perioada dificilă pe care o traversăm. Soliditatea relațiilor excelente dintre țările noastre, care au caracter strategic, s-a consolidat în ultimii ani. Acestea sunt potențate de dialogul politic bilateral frecvent și substanțial, de relațiile economice puternice și de puntea trainică de legătură dintre țările noastre reprezentată de comunitatea românească din Germania și de minoritatea germană din România.

Anul acesta marcăm cea de-a 30-a aniversare a semnării Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa. Este un moment propice pentru a conferi un nou impuls dialogului politic și sectorial bilateral și o vizibilitate crescută relației româno-germane.

În contextul actual de securitate, cu impact negativ la nivel european și euroatlantic, este important să acționăm solidar, prin întărirea securității aliate și, totodată, prin sprijinirea eforturilor diplomatice susținute în direcția dezescaladării situației. Dincolo de aceste provocări, este important să continuăm să promovăm o abordare bazată de unitate și convergență, la nivel comunitar, pentru a reuși să consolidăm proiectul european. Am convingerea că România și Germania pot contribui împreună, de o manieră substanțială, la acest demers”, a transmis Klaus Iohannis.

Vezi și: Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, mesaj pentru Putin: Vom răspunde cu fermitate!

Frank-Walter Steinmeier, la al doilea mandat

Preşedintele Germaniei, social-democratul Frank-Walter Steinmeier, a fost reales pentru al doilea mandat de cinci ani în această funcţie reprezentativă, în care trebuie să întruchipeze o autoritate morală dincolo de liniile de partid şi pentru care s-a bucurat de sprijinul principalelor partide politice ale ţării, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Aflat în funcţie din martie 2017, fostul şef al diplomaţiei germane a fost ales cu o largă majoritate de către un colegiu electoral special constituit, care reuneşte deputaţi naţionali, un număr mare de aleşi locali, foşti lideri germani, precum şi câteva personalităţi din societatea civilă.

Potrivit DPA, preşedintele Bundestagului, Barbel Bas (SPD), a anunţat că Steinmeier a primit 1.045 de voturi din cele 1.437 exprimate în cadrul Convenţiei Federale de duminică. Realegerea fostului ministru de externe era dată ca sigură după consensul pe care candidatura sa l-a primit din partea partidelor ce formează coaliţia care guvernează Germania şi care este prezidată de Olaf Scholz, tot social-democrat, comentează EFE.

În Germania, funcţia de preşedinte federal este în principal una ceremonială, dar titularul acestuia semnează proiecte de lege, se află frecvent pe scena publică în interiorul şi în afara ţării şi vorbeşte despre probleme politice actuale, scrie DPA. Steinmeier, în vârstă de 66 de ani, este al cincilea preşedinte german care este reales; înaintea lui, în 2009, a fost reales Horst Kohler, care a demisionat un an mai târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel