Tensiuni Rusia - Ucraina. Bogdan Aurescu: Voi reitera poziția fermă a României
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sursa foto: MAE
Sursa foto: MAE
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă luni, 24 ianuarie, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene.

Bogdan Aurescu a făcut mai multe declarații înainte de eveniment. „Cel mai important subiect de pe agenda de astăzi este, desigur, situația de securitate în Europa, care se înrăutățește din cauza masării de trupe ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre. Aceasta este o continuare a discuției pe care am purtat-o acum zece zile la reuniunea în format Gymnich de la Brest (Franța), iar astăzi voi reitera poziția fermă a României, potrivit căreia UE trebuie să fie vizibilă și vocală în legătură cu această problemă, fiind foarte important că reușim să adoptăm astăzi și concluzii ale Consiliului pe această temă. Vom sublinia, de asemenea, cu fermitate, că “sferele de influență” reprezintă un concept perimat, care nu ar trebui utilizat în actualul context european de securitate. În același timp, este foarte important că aceste concluzii afirmă sprijinul în continuare pentru principiile fundamentale ale arhitecturii de securitate din Europa, așa cum sunt valabile în acest moment”, a spus Bogdan Aurescu.

„Ne coordonăm și cu partenerii noștri și, de aceea, vom avea astăzi o întâlnire în format virtual cu secretarul de stat american Blinken, în urma întâlnirii sale de la Geneva cu ministrul rus al afacerilor externe, de vineri. Ne-am coordonat înainte și ne vom coordona și în acest moment, după întâlnirea de la Geneva, iar eu voi exprima apreciere pentru faptul că secretarul de stat Blinken și ministrul Lavrov au agreat organizarea unor întâlniri viitoare - cel puțin încă una. Acesta este un lucru bun, pentru că dialogul trebuie să continue”, a subliniat Bogdan Aurescu.

„Aș dori să amintesc, în acest context, că există și o altă invitație la o serie de întâlniri, în contextul Consiliului NATO-Rusia, și ține de Rusia să accepte această invitație, pentru că Rusia trebuie să acționeze de o manieră responsabilă. În același timp, voi sublinia astăzi faptul că trebuie să progresam în procesul de pregătire a sancțiunilor, acesta fiind instrumentul pe care UE îl poate utiliza, cel mai puternic instrument la îndemâna UE pentru a descuraja o agresiune viitoare din partea Rusiei. De aceea, consider că trebuie să grăbim pregătirea sancțiunilor și sper că și concluziile Consiliului pe care le vom adopta astăzi vor evidenția acest lucru, în mod hotărât. Apoi, bineînțeles, trebuie să sprijinim în continuare reziliența Ucrainei și a celorlalți parteneri din vecinătatea Estică. Trebuie să continuăm să dezvoltăm instrumente și eforturi ale UE pentru a ne implica mai mult în soluționarea celorlalte conflicte prelungite din regiune. Așadar, sunt multe aspecte de discutat”, a conchis acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel