Tensiuni Rusia-Slovacia. Diplomați expulzați
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Rusia a expulzat un diplomat slovac, ca răspuns la expulzarea de către Slovacia a unui diplomat rus suspectat de spionaj. 

Rusia l-a declarat persona non-grata pe ataşatul militar al Ambasadei Slovaciei la Moscova şi i-a dat acestuia un termen de două zile pentru a părăsi teritoriul rus, a anunţat joi Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse, informează RIA Novosti şi Reuters. La începutul lunii decembrie, Slovacia a anunţat că a expulzat un diplomat rus sub suspiciunea de spionaj. Presupusul spion lucra la ambasada Federaţiei Ruse la Bratislava şi era suspectat de a fi 'condus activităţi de spionaj împotriva Slovaciei şi NATO', a spus la acea dată premierul slovac Peter Pellegrini.

Vezi și: Răspuns MAI, viral pe internet: Faceţi febră musculară!

Măsuri în oglindă

După ce aceste activităţi au fost dezvăluite de serviciile de securitate slovace, diplomatul a fost declarat persona non-grata în Slovacia şi i s-a spus să părăsească teritoriul slovac în 48 de ore. Ministerul rus a calificat expulzarea diplomatului rus de către Slovacia, în 22 noiembrie, drept 'un gest neprietenos'.

Prim-vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei, Vladimir Djabarov, a declarat atunci pentru RIA Novosti că Rusia 'va răspunde cu măsuri în oglindă la asemenea acţiuni neprietenoase'. Cei mai mulţi diplomaţi ruşi - 23 - au fost expulzaţi din Marea Britanie, în 14 martie 2018, în urma otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia. Londra acuză Moscova că s-ar fi aflat în spatele acestei otrăviri, în timp ce Rusia respinge acuzaţiile.

Vezi și: Putin, declarații despre agenta Maria Butina, arestată în SUA



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel