Data publicării:
Tensiuni Rusia - Ucraina. Chirieac: România trebuie să fie alături de SUA în această chestiune
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre tensiunile dintre Rusia şi Ucraina şi despre pericolul ca acestea să degenereze într-o confruntare militară.
"România nu participă activ la acest conflict - aşa cum nici NATO nu participă direct - NATO a spus că nu va participa cu trupe, la fel au spus şi Statele Unite ale Americii - au spus că doar vor furniza armament Ucrainei. Dacă mă întrebaţi, eu cred - şi nu vreau să fie o eroare de analiză - că armata Ucrainei va lupta cam cât a luptat armata afgană cu talibanii anul trecut.
Dar poate că nu se va ajunge la conflict şi poate că e doar o încordare de muşchi, deşi, dacă luăm în calcul toate aceste veşti cu 175.000 de militari la graniţă şi toată tehnica militară, poate că Putin nu a deranjat atâta lume ca să se întoarcă acasă liniştit.
Sper ca negocierile să continue şi să se găsească, până la urmă, o soluţie acceptabilă, fiindcă ce vrea Rusia sunt condiţii de neacceptat, să nu se mai extindă NATO, să nu mai aibă trupe în ţările din Est, inclusiv în România.
Important pentru noi e să fim - ne place sau nu - alături de Statele Unite în această chestiune", a spus, luni seara, la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac.
Citeşte şi: Relaţiile dintre NATO şi Rusia s-au apropiat de "linia roşie", atenţionează purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus
Rusia constată că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) "invadează treptat" Ucraina şi "nu mai poate accepta acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat duminică CNN şi citat luni de agenţia de presă rusă RIA Novosti.
"Constatăm o invadare treptată de către NATO a teritoriului Ucrainei, cu infrastructura sa, instructorii săi, rezerve de armament defensiv şi ofensiv, instruirea militarilor ucraineni şi altele asemenea", a spus secretarul de presă al preşedintelui rus, comentând modul în care Rusia percepe situaţia actuală din jurul Ucrainei.
Peskov a subliniat că o asemenea evoluţie a evenimentelor a adus relaţiile dintre NATO şi Rusia la o "linie roşie", la o situaţie pe care Moscova "nu o mai poate suporta".
"Şi acesta a fost principalul motiv pentru care preşedintele Putin a spus: 'Băieţi, pentru noi aceasta este o ameninţare reală'. Şi aceasta este o ameninţare reală la adresa stabilităţii şi securităţii din Europa şi a arhitecturii europene de securitate", a adăugat Peskov.
Potrivit lui Peskov, în viziunea Rusiei "NATO este o organizaţie care a fost creată pentru confruntare, nu pentru apărare". "Şi NATO nu este un porumbel al păcii, stabilităţii şi prosperităţii. Şi această armă de confruntare se apropia cu fiecare zi tot mai aproape de frontierele noastre", a subliniat el.
Dmitri Peskov a invocat totodată informaţia conform căreia în timpul reunificării Germaniei, SUA au promis să nu extindă infrastructura NATO spre est, însă acest lucru nu a fost stipulat într-o formă juridic constrângătoare.
Joia trecută, ambasadorul rus la OSCE, Aleksander Lukaşevici, a afirmat că SUA i-au promis ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, că NATO nu se va extinde niciun centimetru către Est, cu excepţia Germaniei reunificate care să rămână membră a Alianţei Nord-Atlantice. Potrivit diplomatului rus, această promisiune i-a fost făcută în 1990 lui Gorbaciov de secretarul de stat american James Baker şi reconfirmată ulterior tot de acesta ministrului de externe sovietic Eduard Şevarnadze.
Cu toate acestea, Pavel Palajcenko, traducătorul lui Gorbaciov, în prezent şef al Departamentului pentru relaţii internaţionale şi relaţii cu presa în cadrul Fundaţiei Gorbaciov, a declarat într-o intervenţie la postul televiziunii publice ruse Rossia-24, că zvonurile despre aşa-zisele "înţelegeri verbale" sau promisiuni pe care le-ar fi făcut SUA fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov în timpul negocierilor de la sfârşitul anilor' 80 ai secolului trecut că NATO nu se va extinde în Europa de Est "nu corespund realităţii".
Rusia menţine suspansul de mai multe luni de când a concentrat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor cu Ucraina, provocând temeri privind o nouă agresiune împotriva ţării vecine. Trei runde de discuţii diplomatice între Moscova şi Occident din această săptămână nu au făcut posibilă dezamorsarea stării de conflict, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News