Tensiuni între Ungureanu și PDL. Încasările bugetare, în picaj, creșterile de salarii, incerte
În cursul zilei de luni, mai mulți lideri PDL i-au reproșat premierului Ungureanu poziția față de unii miniștri și față de partidul care îl susține în Parlament. Cele mai dure critici au venit din partea Ancăi Boagiu, care l-a atacat vehement, folosind termeni peiorativi.
Nemulțumirile liderilor PDL s-au accentuat după ce premierul s-a deplasat la Ministerul Transporturilor, unde l-a criticat pe ministrul Alexandru Nazare, în fața subordonaților acestuia. Mihai Răzvan Ungureanu îi ceruse ministrului Nazare să reducă fondurile alocate unor proiecte, ceea ce Nazare a refuzat. Anca Boagiu a susținut poziția ministrului Transporturilor, amintindu-i lui Ungureanu că România are angajamente externe, fiind prevăzute fonduri pentru susținerea proiectelor europene, în vreme ce alte lucrări începute trebuie finalizate.
Pedeliștii sunt nemulțumiți că noul premier nu a adus creșterea în sondaje așteptată, nici pentru partid, nici pentru liderii acestuia. Ei văd acțiunile premierului ca pe un efort îndreptat spre imaginea personală, în vreme ce partidul nu are pe ce să își bazeze relansarea.
Strategia lui MRU lasă partidul fără aer
Abandonarea investițiilor de la Ministerul Dezvoltării ar pune-o într-o lumină proastă pe Elena Udrea, ridicând întrebarea de ce nu s-a luat această măsură mai devreme, în locul curbelor de sacrificiu. Filialele PDL și UNPR, care se bazau pe unele proiecte de infastructură, finanțate de MDTR pentru campania la locale, sunt lăsate fără argumente de reducerea fondurilor de investiții. Același efect îl are și reducerea fondurilor pentru infrastructură rutieră. Unii lideri PDL spun că nu se va câștiga mai nimic prin creșterea salariilor cu 5 la sută, dar se vor pierde voturi, mai ales la locale, dacă se abandonează proiectele.
Întreaga guvernare 2009-202 este pusă în discuție, odată ce se abandonează linia pe care a mers acest partid (”tăierile sunt necesare pentru a finanța investițiile din care va rezulta creștere economică și locuri de muncă”).
Încasările s-au redus cu 1 miliard, de la începutul anului
Premierul Ungureanu a cerut miniștrilor de la Transporturi, Mediu și Dezvoltare Regională să se pregătească pentru o rectificare negativă, fidel planului de creștere a salariilor și de reducere a CAS cu 3-5 procente. Acest plan este amenințat de evoluția economică din prima parte a anului. Încasările bugetare au scăzut cu circa 1 miliard de lei, anticipându-se o nouă intrare în recesiune, din cauza contracției economice în lunile de iarnă și a prăbușirii PIB din ultimul trimestru al anului 2011.
Planul PDL de a recâștiga o parte a electoratului prin dirijarea banilor către salarii este aruncat în aer de criza din țară și din Europa. Piața auto din UE a înregistrat scăderi semnificative, ceea ce va afecta exporturile, iar consumul intern, generat de măsuri de relaxare a austerității bugetare, nu poate compensa scăderea PIB-ului, la care se adaugă pagubele produse de catastrofele naturale din această iarnă.
Premierul vrea să se reducă bugetul unor ministere pentru a putea crește fondul de salarii și a putea reduce CAS, în condițiile în care nu va crește sau chiar se vor reduce veniturile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News