Data publicării:

Tensiuni între Turcia și Suedia. A doua zi de proteste după incidentul cu arderea Coranului

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Turcii sunt revoltați față de gestul activistului danez ati-islam, Rasmus Paludan, de a da foc Coranului.

Activistul Rasmus Paludan a ars cartea sfântă a Islamului în fața Ambasadei Turciei din Stockholm sâmbătă, declanșând proteste în Istanbul și Ankara în acea noapte, potrivit AP News.

Participanții la evenimentul ce a urmat duminică purtau steaguri verzi cu proclamația islamică de credință și un banner pe care scria ”Condamnăm islamofobia susținută de stat a Suediei”. Pe un panou afișat la o fereastră a Consulatului Suediei scria: ”Nu împărtășim punctul de vedere al idiotului care arde de cărți”.

Protestele au reînnoit îngrijorările cu privire la faptul că Turcia împiedică cererea Suediei și Finlandei de a adera la NATO. Turcia nu a ratificat încă apartenența națiunilor nordice la alianța militară, spunând că Suedia trebuie să abordeze preocupările de securitate ale Ankarei.

Oficialii turci au criticat Suedia pentru că a permis protestul de ardere a Coranului, însă pâna acum președintele Recep Tayyip Erdogan nu a menționat nimic despre acest incident în timpul discursurilor sale de weekend.

Prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a scris sâmbătă seara pe Twitter că libertatea de exprimare este crucială pentru democrație, dar a adăugat că ”ceea ce este legal nu este neapărat adecvat”.

”A arde cărți care sunt sfinte pentru mulți este un act profund lipsit de respect. Vreau să-mi exprim simpatia pentru toți musulmanii care sunt jigniți de ceea ce s-a întâmplat astăzi la Stockholm”, a spus Kristersson.

Mustafa Demircan, unul dintre cei care a protestat la Istanbul, a spus că actul de ardere a Coranului nu ar trebui considerat un act protejat de dreptul la libera exprimare.

Protestatarii s-au adunat și în fața Ambasadei Suediei din Ankara pentru a doua zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel