Tensiuni între Rusia și Azerbaidjan, după arestarea unui azer suspectat de crimă
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp

Acuzaţii reciproce între Rusia şi Azerbaidjan, după arestarea unui cetățean azer suspectat de crimă, care a declanșat, săptămâna trecută, cele mai grave revolte anti-imigranți în Moscova în ultimii trei ani, relatează presa rusă.

Potrivit Mediafax, ambasadorul azerbaidjanez la Moscova, Polad Biulbiul-ogly, citat de cotidianul Kommersant, a denunţat "o isterie" anti-Azerbaidjan în Rusia după arestarea lui Orhan Zeinalov, un imigrant clandestin azerbaidjanez, acuzat că a ucis un tânăr rus, Egor Şcerbakov, într-o suburbie a Moscovei.

Poliţia rusă "a încălcat normele procedurii penale" în cazul arestării de marţi ai lui Zemalov, a afirmat acesta pentru postul de televiziune Dojd, acuzând detenția dură și tratamentul și referirea la el ca un "criminal", fără o hotărâre judecătorească sau o constatare a vinovăției sale.

În replică, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Afacerilor Externe, Alexandr Lukaşevici, citat de agenţia Interfax, a respins imediat aceste acuzaţii, susținând că nu au "niciun fundament" criticile lui Biulbiul-ogly..

O înregistrare video a arestării lui Zeinalov difuzată de YouTube îl arată pe Zeinalov încătuşat, bătut şi agresat verbal de către poliţişti mascaţi, în timp ce nu opunea nicio rezistenţă.

Mama sa, Iassiamian Zeinalova, a ameninţat că se sinucide dacă poliţia continuă să îl "bată şi umilească" pe fiul său, într-un interviu pentru jurnalul online rus LifeNews.

Zeinalov a pledat nevinovat joi în faţa unui tribunal din Moscova, deşi anchetatorii au asigurat iniţial că acesta şi-a recunoscut vinovăţia, conform agenţiei Interfax.

Reprezentantul azer pentru Drepturile Omului Elmira Suleimanova, citată de Interfax, a apreciat că poliţia rusă a dat dovadă de "brutalitate" şi "a folosit forţa fără a fi nevoie".

Aceasta a cerut autorităţilor ruse să respecte drepturile de migrant.

Guvernul azer a declarat că ambasada de la Moscova a fost gata să ofere asistență juridică pentru Zeinalov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel