Data publicării:

Tensiuni între Rusia și Austria. Acțiunile Raiffeisen Bank, înghețate de un tribunal rus

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava

Un tribunal din Rusia a dispus înghețarea acțiunilor deținute de subsidiara din Rusia a grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), o mișcare care blochează posibilitatea de vânzare a acestei divizii și intensifică disputa dintre Moscova și statele occidentale.

Această decizie, transmisă inițial de Reuters și preluată de Agerpres, adaugă un nou capitol la tensiunile economice dintre cele două blocuri.

Raiffeisen Bank International a anunțat anterior intenția de a-și vinde operațiunile din Rusia, după ce a fost supusă presiunilor din partea autorităților de reglementare internaționale. Subsidiara băncii a devenit o piesă esențială în fluxul de plăți pentru sute de companii din Rusia. Totuși, chiar și la mai bine de doi ani de la începutul invaziei rusești în Ucraina, vânzarea acestei divizii nu a fost finalizată.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a confirmat joi seara că decizia instanței din Rusia împiedică transferul acțiunilor către potențiali cumpărători. Cu toate acestea, reprezentantul băncii a subliniat că hotărârea nu va afecta operațiunile curente ale băncii în Rusia și nici planurile de reducere a activităților, conform cerințelor impuse de Banca Centrală Europeană.

„Putem încă desemna noi manageri și putem da indicații echipei noastre din Rusia, dar nu avem posibilitatea de a vinde subsidiara,” a declarat oficialul Raiffeisen Bank.

Pe lângă Raiffeisen, și alte bănci europene, cum ar fi UniCredit din Italia, se confruntă cu presiuni similare de a-și retrage operațiunile din Rusia. Totuși, prezența Raiffeisen pe piața rusească este mult mai amplă, devenind astfel un simbol al provocărilor cu care se confruntă Occidentul în eforturile sale de a întrerupe relațiile de afaceri cu Moscova.

Potrivit unor surse citate de Reuters, autoritățile din Rusia doresc ca Raiffeisen să își mențină prezența în țară, având în vedere că banca deservește aproximativ 2.600 de clienți corporativi și patru milioane de persoane fizice, având totodată 10.000 de angajați. Raiffeisen joacă un rol crucial în facilitarea plăților internaționale pentru clienții ruși, lucru care intră în contradicție cu obiectivele autorităților de reglementare din Occident.

De altfel, Banca Centrală Europeană a cerut Raiffeisen să-și reducă operațiunile din Rusia, ca parte a unui efort mai amplu de a izola financiar Moscova. În prezent, Raiffeisen Bank International este un jucător major pe piețele din Europa Centrală și de Est, acoperind 12 țări și având aproximativ 45.000 de angajați care deservesc 18,6 milioane de clienți printr-o rețea de 1.500 de sucursale. Acțiunile RBI sunt tranzacționate la Bursa din Viena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel