Tensiuni între Israel și Fâșia Gaza după luni de calm. Rachetele au vizat ambele teritorii
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Timon Studler)
Sursă foto: Unsplash (Timon Studler)
Noi tensiuni între Fâșia Gaza și Israel au determinat un schimb de rachete care au vizat reciproc teritoriile inamice. 

Israelul a lansat raiduri aeriene asupra Fâșiei Gaza după ce tirurile de rachete din enclava palestiniană au vizat orașul Ashkelon din sudul Israelului, după luni în care a fost experimentat un calm relativ în regiune. Presa palestiniană a declarat că atacurile israeliene au căzut pe terenuri agricole din Gaza sâmbătă, dar armata israeliană a spus că a vizat puncte militare aparținând Hamas, grupul palestinian care conduce enclava.

”Ca răspuns la atacul cu rachete, aeronavele Forțelor de Apărare ale Israelului au lovit o serie de ținte teroriste Hamas în Fâșia Gaza”, a declarat armata israeliană într-un comunicat citat de AlJazeera

Nu au fost raportate victime în urma lansării rachetelor

Nu au existat rapoarte imediate despre potențiale victime în Gaza sau Israel. Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Hamas și nici o revendicare de responsabilitate din partea vreunuia dintre celelalte grupări extremiste ale enclavei.

Atacul aerian vine la o zi după un balon de observație israelian s-a prăbușit și a căzut în nordul Fâșiei Gaza.

Ultimele rachete transfrontaliere au fost ridicate de la sol în aprilie, când avioanele de război israeliene au lansat un atac în Fâșia Gaza, vizând ceea ce armata considera că este un punct pentru producția de arme aparținând Hamas.

Deși incendiul transfrontalier de sâmbătă nu părea să semnaleze o escaladare mai largă, violențele s-au înmulțit în Ierusalim, Cisiordania ocupată și Israel în ultimele luni.

Israel l-ar fi amenințat pe Bashar al-Assad că îi va bombarda palatele

Israelul l-a amenințat pe președintele sirian Basher al-Assad cu bombardarea palatelor sale dacă nu încetează sau nu reduce cooperarea militară cu Iranul pe teritoriul său, a informat luni seara site-ul arab de știri Elaph.

Jerusalem Post nu a putut să confirme în mod independent, deși a solicitat un răspuns IDF, iar raportul fie s-ar putea integra cu eforturile israeliene în curs de a scăpa de o amenințare iraniană în Siria, fie ar putea fi o exagerare a acestor eforturi a diverselor părți interesate.

Elaph are sediul la Londra și este deținut de saudiți care au o relație mixtă cu conducerea saudită, dar a fost folosit în trecut de oficialii israelieni pentru a ajunge la lumea arabă, inclusiv cu un celebru prim interviu pentru o publicație saudită avut cu șeful IDF de atunci, Gadi Eisenkot, în 2017.

Potrivit unei traduceri în engleză a unui articol în arabă, Elaph „a aflat de la o sursă înaltă că Israelul a trimis un mesaj președintelui sirian Bashar al-Assad, avertizându-l să nu continue să ascundă operațiunile Iranului în țara sa și l-a informat că unul dintre palatele sale va fi o țintă în următorul raid efectuat de luptătorii israelieni în Siria.”

Presupusa amenințare vine la câteva zile după ce Israelul ar fi bombardat Aeroportul Internațional Damasc, vizând transporturi de arme avansate iraniene transportate de Gărzile Revoluționare Iraniene în Siria cu avioane civile.

ImageSat International (ISI) și Maxar Technologies au publicat vineri seara imagini cu impactul atacului, la câteva ore după ce Ministerul Transporturilor din Siria a anunțat că aeroportul din afara capitalei siriene suspendă zborurile din cauza unor întreruperi tehnice. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel