Tensiuni în strâmtoarea Taiwan. Insula se pregătește pentru o „intrare bruscă” a armatei chineze
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Taiwan avertizează că armata Chinei ar putea organiza o „intrare bruscă”. Ministrul Apărării spune că Taiwan s-a pregătit să „tragă primul foc” dacă forțele chineze intră în spațiul său teritorial.

Taiwanul trebuie să fie în alertă anul acesta pentru o „intrare bruscă” a armatei chineze în zonele apropiate de teritoriul său, pe măsură ce tensiunile cresc în strâmtoarea Taiwan (Formosa), a avertizat ministrul său apărării, conform Al Jazeera.

China și-a intensificat activitățile militare în jurul Taiwanului în ultimii ani, acestea constând inclusiv în incursiuni aproape zilnice ale forțelor aeriene în zona de identificare a insulei.

Cu toate acestea, Taiwan nu a raportat niciun incident în care forțele chineze au pătruns în zona sa învecinată, la 44,4 km (24 de mile marine) de coastă. Dar a doborât anul trecut o dronă civilă care a intrat în spațiul său aerian lângă o insuliță de lângă coasta chineză.

Ministrul Apărării, precizări despre imixtiunile Chinei

Răspunzând la întrebările deputaților din parlament, ministrul Apărării Chiu Kuo-cheng a declarat luni că Armata Populară Chineză de Eliberare (PLA) ar putea găsi scuze pentru a intra în zonele apropiate de spațiul aerian și maritim teritorial al Taiwanului, pe măsură ce insula autonomă își intensifică schimburile militare cu Statele Unite.

PLA ar putea face o „intrare bruscă” în zona adiacentă Taiwanului și să se apropie de teritoriul său, pe care insula îl definește ca fiind la 22 km (12 mile marine) de coastă, a spus ministrul.

„[Eu] fac aceste comentarii în mod special anul acesta. Se fac astfel de pregătiri”, a spus Chiu. „Dacă e nevoie, armata va folosi forța”, a adăugat el.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Mao Ning, a declarat în cadrul unui briefing zilnic că Beijingul „va lua măsuri ferme pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”.

Taiwanul a declarat că își va exercita dreptul la autoapărare și la contraatac dacă forțele armate chineze intră pe teritoriul său.

China, nemulțumită de relațiile Taiwanului cu alte state

Anul trecut, China a organizat exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului, ca reacție la o vizită pe insulă a președintelui Camerei SUA de atunci, Nancy Pelosi.

Chiu a spus că Republica Populară Chineză încearcă să „creeze probleme sub un anumit pretext”, care ar putea include vizite pe insulă făcute de înalți oficiali guvernamentali străini sau contacte militare frecvente ale Taiwanului cu alte țări.

Întrebat de un parlamentar dacă SUA intenționează să-și depoziteze o parte din echipamentul militar în Taiwan, Chiu a spus că astfel de discuții sunt în desfășurare, dar a refuzat să detalieze.

SUA este cel mai important furnizor internațional de arme din Taiwan, iar sprijinul din ce în ce mai mare al SUA pentru insulă a contribuit la tensiunea relațiilor deja crescute dintre SUA și China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel