Tensiuni în partidul lui Scholz, pe tema războiului din Ucraina. Un co-lider al SPD, reticent faţă de trimiterea de tancuri Leopard
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Lars Klingbeil, co-lider al Partidului Social Democrat (SPD) german, a declarat că rămâne reticent faţă de solicitările ca Berlinul să trimită Kievului tancuri de luptă Leopard fără o coordonare între aliaţii din NATO, relatează dpa.    

'Niciun stat nu furnizează tancuri de luptă atât de grele precum Leopard 1 sau 2', a spus Klingbeil sâmbătă, într-un interviu pentru RTL/ntv.

El a arătat că preşedintele rus Vladimir Putin poartă o acţiune foarte brutală în Ucraina şi a descris ţări occidentale precum Germania drept părţi în conflict.

'Din acest punct de vedere, este corect că americanii, francezii, dar şi noi, ca guvern federal german, întotdeauna cântărim, din nou şi din nou, implicarea noastră în acest război', a afirmat responsabilul SPD.

Pentru guvernul german, a spus Klingbeil, a fost întotdeauna important să nu acţioneze de unul singur când este vorba despre ajutorul militar pentru Ucraina.

Într-o schimbare majoră de politică, Olaf Scholz, cancelarul social-democrat german, a declarat că Berlinul va livra în jur de 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder şi o baterie de rachete Patriot, după mai multe luni în care a rezistat apelului venit de la Kiev.

Anunţul a fost făcut într-un comunicat comun cu SUA, după ce Scholz a discutat cu preşedintele Joe Biden.

Însă Scholz a evitat să promită livrarea de tancuri Leopard, chiar dacă unele voci din coaliţia sa tripartită măresc presiunea în acest sens.

Franţa a anunţat recent că va trimite vehicule de recunoaştere descrise ca 'tancuri uşoare'.

'Livrarea de transportoare blindate este un semnal că alianţa occidentală acţionează în strânsă coordonare şi continuă să sprijine Ucraina', a afirmat Klingbeil într-un interviu separat pentru Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Un sondaj realizat de institutul Insa pentru cotidianul Bild a relevat că 49% dintre respondenţi sunt împotriva deciziei de livrare de vehicule de luptă Marder, în timp ce 40% sunt favorabili ei.

Întrebaţi despre oferirea de tancuri Leopard, 50% s-au declarat împotriva, iar 38% în favoarea unei astfel de decizii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel