Tensiuni în Bosnia. Etnicii sârbi organizează sărbători naționaliste în ciuda interdicțiilor și sancțiunilor / foto
Sârbii bosniaci au organizat sărbători naționaliste în ciuda interdicțiilor și sancțiunilor.
Curtea Constituțională a Bosniei a declarat o ceremonie sârbă din data de 9 ianuarie 2022 drept ilegală, deoarece discriminează comunitățile musulmane bosniace și croate catolice.
Sârbii bosniaci au organizat sărbători publice pentru a marca sărbătoarea națională a Republicii Sârbe autonome, sfidând interdicția unei instanțe superioare a comemorării și sancțiunile americane impuse liderului lor Milorad Dodik.
Sărbătoarea din 9 ianuarie a comemorat data din 1992 când sârbii bosniaci au declarat crearea propriului stat în Bosnia și Herțegovina. Decizia a declanșat un război devastator, de aproape patru ani, care a dus la moartea a aproximativ 100.000 de oameni.
De asemenea, data coincide cu o sărbătoare creștină ortodoxă sârbă, iar această componentă religioasă a determinat Curtea Constituțională a Bosniei să declare sărbătoarea ilegală, deoarece a discriminat comunitățile musulmane bosniace și croate catolice din regiune.
Forțele de ordine au defilat alături de civilii sârbi
La parada de duminică au participat peste 800 de polițiști înarmați, inclusiv membri ai unităților antiteroriste, jandarmerie și cavalerie, care au defilat alături de studenți, veterani de război și sportivi pe străzile celui mai mare oraș din regiune, Banja Luka.
Mulțimile de privitori și cei care mărșăluiau fluturau drapele sârbe. Membrii unei unități speciale de poliție au cântat cântece în care se face referire la Republica Sârbă ca fiind starea moștenirii creștine.
Liljana Smiljanic de la Al Jazeera a spus că, deși pentru sârbi data a fost o sărbătoare „sacră”, înseamnă ceva complet diferit pentru bosniaci.
„Ei [sârbii din Bosnia] spun că [sărbătoarea de pe 9 ianuarie] le garantează libertatea și cele mai bune condiții de a trăi în Bosnia și Herțegovina. Pe de altă parte, pentru bosniaci... este începutul ororilor de război pe care le-au îndurat în anii '90, iar mai târziu crimele de război și genocidul de la Srebrenica”, a precizat jurnalista AlJazeera.
La paradă, dar și la alte ceremonii au fost prezenți înalți oficiali ai Serbiei, inclusiv premierul Ana Brnabic și președintele Parlamentului Ivica Dacic. Au fost prezenți și diplomați ruși și chinezi din Bosnia.
La eveniment nu a existat vreo reprezentanță a forțelor armate comune ale Bosniei, care a fost dislocată la paradă în anii precedenți, scrie AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News