Tensiuni în Balcani. Ambasadorul SUA la Belgrad critică Kosovo deoarece nu a pregătit negocieri concrete cu Serbia la Bruxelles
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Tensiuni în Balcani. Ambasadorul SUA la Belgrad critică Kosovo deoarece nu a pregătit negocieri concrete cu Serbia la Bruxelles
Tensiuni în Balcani. Ambasadorul SUA la Belgrad critică Kosovo deoarece nu a pregătit negocieri concrete cu Serbia la Bruxelles
Ambasadorul SUA la Belgrad, Christopher Hill, a declarat că la întâlnirea de la Bruxelles, Belgradul a fost pregătit pentru negocieri, însă Pristina nu a fost pregătită pentru un acord concret.

"Consider că partea sârbă a încercat să fie flexibilă, să găsească o soluţie, iar discuţia cu preşedintele Aleksandar Vučić mi-a confirmat acest lucru" - a declarat Hill pentru postul de televiziune N1, când a fost întrebat cum comentează întâlnirea cu preşedintele Serbiei, cu care a discutat despre situaţia din Kosovo.

Hill a adăugat că este "evident" că rezultatele negocierilor de la Bruxelles au produs dezamăgire, dar şi-a exprimat speranţa că procesul va continua, fapt demonstrat şi de anunţata vizită în regiune a emisarului special al Uniunii Europene pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčák, şi a emisarului SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar.

Întrebat ce "nu a mers bine" la ultima întâlnire dintre Vučić şi premierul Kosovo, Albin Kurti, diplomatul american a spus că "partea sârbă a fost la locul ei, a ştiut despre ce trebuie să vorbească şi a ştiut ce este important".

"Din păcate, consider că cealaltă parte nu a fost pregătită pentru o discuţie concretă" - a declarat Hill, adăugând că pentru rezolvarea problemelor trebuie să se discute lucruri concrete, iar aceste lucruri trebuie puse într-un context larg, iar acest larg context este problema înfiinţării Uniunii Comunităţilor Sârbeşti (ZSO) din Kosovo şi modul în care va funcţiona ZSO în viitor.

"Pentru mine această problemă este esenţială. ZSO în Kosovo trebuie să se simtă ca acasă şi să fie în siguranţă. Trebuie să se depună eforturi pentru a se negocia" - a declarat Hill, exprimându-şi speranţa că va începe rezolvarea problemelor importante pentru viitorul Kosovo şi pentru comunitatea etnicilor sârbi din Kosovo.

Amintind că în 1998 a participat la negocierile de la Rambouillet, Hill a spus că este "pur şi simplu incredibil" că şi după 23 de ani când s-a întors în regiune s-a întâlnit cu aceleaşi probleme.

Întrebat dacă sârbii vor trăi mai bine dacă vor avea ZSO, Hill a răspuns că este ferm convins că în viitor comunităţii sârbe din Kosovo trebuie să i se asigure un mecanism, similar celor care există deja în Europa.

"Consider că trebuie gândit un aranjament pentru comunitatea sârbă, ceva care să fie acceptabil pentru toţi" - a declarat Hill.

Întrebat cum comentează vizita la Moscova a ministrului sârb de interne, Aleksandar Vulin, ambasadorul SUA la Belgrad a declarat că este de neînţeles, că provoacă confuzie. "Eu nu înţeleg ce a încercat să obţină acolo. Sincer, poate nici el nu înţelege" - a răspuns Hill, conform Rador.

RTS: Serbia trebuie să-şi armonizeze politica externă cu cea europeană, declară raportorul Parlamentului European pentru Serbia

Raportorul Parlamentului European pentru Serbia, Vladimir Bilčik, a declarat că apropierea Serbiei de aderarea efectivă la Uniunea Europeană este determinată de armonizarea deplină a politicii externe, de securitate şi de apărare cu politica UE, ceea ce presupune şi impunerea de sancţiuni Rusiei şi normalizarea "relaţiilor Serbiei cu Kosovo".

Aceasta a fost reacţia lui Bilčik la vizita la Moscova a ministrului sârb de interne, Aleksandar Vulin. Fără a menţiona explicit numele lui Vulin, raportorul pentru Serbia a afirmat că atunci când un "membru al Guvernului Serbiei trimite în timpul unei vizite oficiale la Moscova mesaje împotriva UE, toţi din Europa observă acest lucru".

"Orice progres pe calea europeană trebuie să se bazeze doar pe un angajament real şi consecvent faţă de principiile, valorile şi politicile UE" - a transmis Bilčik, adăugând că dinamica aderării Serbiei la UE depinde de "armonizarea deplină cu politica externă, de securitate şi de apărare a UE, inclusiv impunerea de sancţiuni Rusiei şi de normalizarea relaţiilor Serbiei cu Kosovo".

Bilčik a postat pe Twitter că acesta este mesajul pe care Parlamentul European îl transmite mereu şi este inclus şi în raportul anual privind progresele Serbiei în procesul de integrare europeană. Amintim că Vulin a efectuat o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi alţi înalţi demnitari ruşi, scrie Rador.

B 92: Comandantul KFOR face apel "la toate părţile să se abţină de la acţiuni unilaterale"

Comandantul KFOR, general de brigadă Ferenc Kajári, a făcut apel "la toate părţile să se abţină de la acţiuni unilaterale", avertizând că în cazul unor nelinişti în nordul Kosovo misiunea va interveni în conformitate cu mandatul său şi nu va permite ridicarea de baricade.

"Dacă se ridică baricade care fac imposibilă libera circulaţie şi dacă nu se ajunge la un acord atunci KFOR va trebui să intervină pentru a permite libera circulaţie" - a declarat Kajári, adăugând că după recentele tensiuni situaţia de securitate din nordul Kosovo s-a îmbunătăţit.

Kajári şi-a exprimat aşteptarea ca negocierile în curs să se finalizeze cu un acord. Kajári a recunoscut că misiunea KFOR şi-a consolidat prezenţa în nordul Kosovo şi a confirmat că s-au instituit controale tehnice şi puncte de observare, că există mai multe patrule "în întreaga regiune".

"Aceste măsuri au fost luate pentru a fi pregătiţi pentru orice incident. Dacă vor fi tensiuni vom acţiona în conformitate cu mandatul conferit de Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate ONU" - a declarat Kajári, menţionând că misiunea KFOR are două "sarcini principale".

"Să asigure ordinea şi climatul de securitate şi să asigure libera circulaţie pentru toţi cetăţenii" - a declarat Kajári, adăugând că trebuie să se negocieze pentru a se ajunge la un acord politic, scrie Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel