Tensiuni deasupra Mării Baltice. Rusia spune că a interceptat două bombardiere americane, pentru a doua oară în cursul săptămânii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Ministerul Apărării al Rusiei a anunţat joi că a ridicat de la sol avioane de luptă Su-27 şi Su-35 pentru a îndepărta de graniţa rusă două bombardiere strategice ale aviaţiei americane care zburau deasupra Mării Baltice, pentru a doua oară în cursul săptămânii, transmit Reuters şi AFP.

'Echipajul unui avion de luptă rus a identificat ţintele aeriene a două bombardiere strategice B-1B ale forţelor aeriene ale Statelor Unite', se spune în comunicatul Ministerului Apărării.

Bombardierele americane nu au încălcat frontiera, iar avioanele ruse au revenit pe aerodromul lor, adaugă acelaşi comunicat.

Citește și - Rusia susţine că a interceptat marți două bomdardiere americane deasupra Mării Baltice

Rusia a declarat marţi că a ridicat de la sol unul dintre avioanele sale de război pentru a intercepta două bombardiere americane deasupra Mării Baltice, care în opinia sa se apropiau de frontieră, relatează AFP.

"După retragerea avioanelor de război străine de la frontiera Rusiei, avionul rus de luptă s-a întors pe aerodromul iniţial" fără incidente, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Conform ministerului, cele două aeronave în cauză erau bombardiere strategice B-1B ale Forţelor Aeriene ale SUA care "se apropiau de graniţa Rusiei", precizând că au ridicat de la sol un avion de vânătoare Su-27 pentru a merge în întâmpinarea lor.

Frontiera rusă nu a fost încălcată, a precizat ministerul. "Zborul avionului de vânătoare rusesc a avut loc cu respectarea strictă a regulilor internaţionale privind spaţiul aerian", a adăugat Moscova.

Incidentele în care au fost implicate avioane ruseşti şi aeronave ale ţărilor NATO s-au înmulţit în ultimii ani, chiar înainte de începerea conflictului din Ucraina.

Săptămâna trecută, un incident similar deasupra Mării Baltice a implicat un avion de vânătoare rusesc şi două avioane militare francez şi german.

La începutul lunii mai, un avion polonez al gărzii de coastă care opera în Marea Neagră în numele agenţiei europene pentru frontiere externe, Frontex, a fost pus în pericol, conform Varşoviei, de apropierile unui avion de luptă rusesc.

O lună mai devreme, avioane de luptă ruseşti au mers în întâmpinarea unei drone americane Reaper MQ-9 în Marea Neagră, care după manevrele lor s-a prăbuşit în mare. Incidentul a provocat un acces de tensiune între Washington şi Moscova

 

 

Citește și - Supravegherea aeriană a NATO pentru Marea Baltică va avea sediul în Letonia în 2024

Misiunea de supraveghere aeriană a NATO în statele baltice va avea sediul temporar în Letonia în loc de Estonia în 2024, au afirmat duminică miniştri ai apărării din ţări vecine membre ale UE, relatează dpa.

Avioane de luptă şi personal desemnat la misiunea Poliţiei Aeriene sub comanda NATO în ţările baltice vor staţiona pe aerodromul Lielvarde din Letonia în timp ce pe aeroportul militar eston Ämari au loc lucrări de renovare.

Lucrările de renovare din Ämari urmează să înceapă în primăvara anului viitor şi ar urma să dureze şase până la opt luni, a afirmat ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, aflat la Riga pentru o întrevedere cu omologul său leton.

Republicile baltice nu au apărare antiaeriană, bazându-se pe state partenere din NATO pentru a-şi patrula spaţiul aerian în apropierea graniţelor cu Rusia şi Belarus, notează dpa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel