Tensiune la graniţa dintre Kosovo şi Serbia. Preşedintele Vucic: Cer pace, mă rog pentru pace
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Aleksandar Vucic
Facebook Aleksandar Vucic
Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucic, a scris pe reţelele de socializare că "mă rog pentru pace", după mai multe probleme la graniţa Serbiei cu Kosovo. 

"Cer pace, mă rog pentru pace. Fac apel atât la sârbi cât și la albanezi – păstrați pacea. Atmosfera este adusă la punct de fierbere, sârbii nu vor mai tolera nicio cruzime, aproape că am îngenuncheat în fața lor și i-am rugat și în final am primit o promisiunea. Situația este foarte complicată”, a scris Vucic pe Twitter. 

Poliția din Kosovo a anunțat duminică seara că au închis trecerile peste graniță la Bernjak și Jarinje din cauza blocajelor instalate pe aceste drumuri. Alte treceri de graniță funcționează normal, potrivit poliției, scrie Digi24

Rusia cere statului Kosovo să respecte drepturile sârbilor 

 

Rusia face apel la Pristina, precum şi la SUA şi UE, aflate în spatele acesteia, să înceteze provocările şi să respecte drepturile sârbilor din Kosovo, se precizează într-un comentariu publicat, duminică, de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

"Facem apel la Pristina, dar şi la SUA şi UE aflate în spatele acesteia, să înceteze provocările şi să respecte drepturile sârbilor din Kosovo" - a spus Zaharova.

Totul pleacă de la... documente

 

De asemenea, diplomatul rus a numit decizia Pristinei privind aplicarea de la 1 august a regulilor privind înlocuirea forţată a documentelor personale ale sârbilor drept un pas către expulzarea acestora din Kosovo.

"Decizia "autorităţilor" de la Pristina de aplicare începând cu 1 august a "regulilor" discriminatorii şi neîntemeiate privind înlocuirea forţată a documentelor personale şi a numerelor de înregistrare ale sârbilor locali este un alt pas spre expulzarea populaţiei sârbe din Kosovo, spre expulzarea de acolo a instituţiilor sârbilor kosovari, care asigură protecţia drepturilor rezidenţilor sârbi de arbitrariul radicalilor de la Pristina, conduşi de "premierul" Albin Kurti. Liderii kosovarilor ştiu că sârbii nu vor rămâne indiferenţi, când vine vorba de un atac direct asupra libertăţilor lor, iar aceştia escaladează, în mod deliberat, situaţia pentru a lansa un scenariu militar. Desigur, în centrul atacului se află, de asemenea, Belgradul, pe care Occidentul vrea să-l "neutralizeze" suplimentar cu mâinile albaneze kosovari" - a spus diplomatul rus, în comentariul său publicat duminică.

Misiunea de mediere a UE în Kosovo a eşuat, a spus Zaharova.

"O astfel de evoluţie a evenimentelor este încă o dovadă a eşecului misiunii de mediere a Uniunii Europene. Acesta este, de asemenea, un exemplu al locului care a fost pregătit pentru Belgrad în Uniunea Europeană, oferind Belgradului de facto să se împace cu el în lipsa drepturilor concetăţenilor săi" - a subliniat ea. De aceea, Federaţia Rusă face apel la Pristina şi la SUA şi UE din spatele acesteia să înceteze provocările şi să respecte drepturile sârbilor din Kosovo, a spus Zaharova, conform Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel