Temperaturi extreme la alegeri. Românii trebuie să-și ia apă cu ei la urne
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre vremea din zilele viitoare, inclusiv cea din ziua alegerilor.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări meteorologice de instabilitate atmosferică (cod galben) și caniculă (cod portocaliu), aceasta din urmă vizând 12 județe și Capitala, și care va fi valabilă începând de duminică dimineață până marți dimineață.

”Este vorba de două avertizări meteorologice, astăzi vorbim de fenomene de instabilitate atmosferică, temporar accentuate, în special în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Munteniei, vorbim de averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vorbim de viteze între 55... 65 km/h, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, putem conta pe valori ale cantităților de precipitații între 15... 20 l/mp, izolat peste 30...40 l/mp.

Și tot astăzi, vorbim de temperaturi ridicate, caniculă, disconfort termic în partea de sud, sud-vest teritoriului și sud-vestul Transilvaniei, practic Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și sud-vestul Transilvaniei, acolo unde temperaturile vor fi unele ridicate pentru perioada în care ne aflăm, maxime între 30 de grade Celsius în centrul țării și 36 de grade în sud și sud-vest. Și nu în ultimul rând, disconfort termic ridicat, având în vedere o probabilitate ridicată ca indicele de temperatură-umezeală să înregistreze pragul critic de 80 de unități”, a declarat Elena Mateescu,, directorul ANM, în direct la Realitatea Plus. 

Cod portocaliu de caniculă până marți dimineață

”De duminică până marți, vorbim de o avertizare meteorologică de cod portocaliu, care vizează zona de câmpie și de podiș a Munteniei și local Oltenia, pentru că temperaturile vor fi în creștere, iar acestea vor înregistra valori de 35-37 de grade.

Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, temperaturi resimțite care cu siguranță se vor putea apropia de 39-40 de grade Celsius, la acestea adăugăm și nopțile tropicale pentru că vorbim de minime care vor depăși, în partea de sus, pragul de 20 de grade Celsius”, a mai spus directorul ANM.

Județele aflate sub Cod portocaliu, unele total iar altele parțial, sunt: Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila, Giurgiu, Ialomița, Călărași, Ilfov și Municipiul București.

De asemenea, ANM a emis pentru aceeași perioadă și o atenționare Cod galben de disconfort termic și temperaturi ridicate în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea continentală, nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și sudul Banatului. În aceste zone se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

Județele afectate sunt: Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamț, Iași, Vaslui, Galați, Tulcea și Constanța, unele dintre ele în totalitate iar altele doar parțial.

Cum va fi vremea în București

Potrivit ANM, până duminică la ora 9.00, la nivelul Capitalei, vremea va fi călduroasă, iar după-amiaza indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în a doua parte a zilei, când probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului va fi ridicată. Temperatura maximă va fi de 34...35 de grade, iar cea minimă de 17...19 grade.

De duminică, ora 9.00, până luni, 10 iunie, la ora 9.00, vremea va deveni caniculară, cu disconfort termic ridicat, indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară când vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar cea minimă va fi de 18...21 de grade.

În ceea ce privește intervalul luni, 10 iunie, ora 9.00, și marți, 11 iunie, ora 10.00, vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat și un indice temperatură-umezeală (ITU) care va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, după-amiaza și seara. Temperatura maximă va fi de 36...37 de grade, iar cea minimă de 18...21 de grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel