Televizorul poate afecta sănătatea psihică şi fizică. Avertismentul specialiștilor: Atrofiază creierul, încetul cu încetul
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Televizorul poate afecta sănătatea psihică şi fizică / Foto: Pixabay
Televizorul poate afecta sănătatea psihică şi fizică / Foto: Pixabay
Specialiștii avertizează că televizorul poate afecta sănătatea psihică și fizică.

Vizionarea excesivă a televizorului poate provoca declin cognitiv, spun experţii, care recomandă alegerea unei activități care să înlocuiască TV-ul, relatează Mediafax.

Televizorul este folosit de aproximativ 90% din români, însă, puţini ştiu cât de nociv este el asupra sănătăţii fizice si mentale. Cercetătorii americani spun că orele petrecute în plus în faţa televizorului afectează sănătatea creierului.

Mărturia unui tânăr de 23 de ani

Adrian Ciordea are 23 de ani şi locuieşte în Bucureşti. El spune că în perioada pandemiei şi-a ocupat majoritatea timpului din zi, în faţa televizorului.

„Lucrând de acasă, având mai mult timp liber eram toată ziua în faţa televizorului, îl vedeam şi îl ascultam chiar toată ziua. Cred că eram prea mult încărcat psihic. Poate nu neapărat deprimare, supărare, dar oarecum teamă”, a spus acesta.

Psihiatru: Televizorul atrofiază creierul, încetul cu încetul

Un studiu din 2019 efectuat de SES ASTRA arată că în România timpul petrecut în faţa televizorului este foarte ridicat. În medie, un român se uită la televizor timp de 3,3 ore în timpul săptămânii, iar în weekend 3,7 ore. Tinerii, petrec cu o oră mai puţin decât adulţii de peste 55 de ani, în faţa marelui ecran, înlocuindu-l cu smartphone-ul.

„E bine să nu-şi relaxeze prea mult creierul, să nu-l lâncezească, şi să-şi găsească activităţi cât mai plăcute, cât mai active care le ţine creierul în priză. Statul la televizor şi primitul informaţiilor pe tavă pot duce la o plafonare psihică. E posibil să-şi atrofieze creierul, încetul cu încetul”, a spus Cozmin Mihai, psihiatru.

Aceeași durată de timp petrecut în fața televizorului ar putea dubla riscul de deces timpuriu, în comparație cu cei care vizioneză o oră sau mai puțin zilnic, arată un alt studiu, publicat în Jurnalul American Heart Association. Persoanele care urmăresc programele TV cinci sau mai multe ore pe zi au de două ori mai mare riscul de a muri de la un cheag de sânge din plămâni, comparativ cu cei care urmăresc sub două ore pe zi, potrivit unui studiu din revista Circulation, scrie DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel