Televiziunea Română, executată silit pentru o datorie de peste 40 de milioane de lei către Radiocom - Surse
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Televiziunea Română ar fi executată silit pentru o creanță restantă.

În 2021 Societatea Română de Televiziune (SRTV) a fost obligată de Tribunalul București să achite Societății Naționale de Radiocomunicații (Radiocom sau SNR) o creanță restantă de 40,76 milioane de lei. Decizia a putut fi atacată cu apel.

Societatea Națională de Radiocomunicații ar fi câștigat apelul, iar Televiziunea Română a încercat să facă recurs dar nu a fost admis de instanță. Acum, surse din TVR au precizat pentru DCNews că instanța a încuviințat executarea silită în data de 13 septembrie, iar astăzi, 19 septembrie, a fost comunicată de executorul judecătoresc către Televiziunea Română.

Creanța reprezintă servicii de radiocomunicații (preluarea, transportul și difuzarea terestră a programelor de televiziune) prestate de SNR în perioada august - decembrie 2017, scria Profit.

În trecut, Radicom a mai vrut să recupereze datoria, dar a eșuat. SNR a luat un împrumut de 15 milioane de lei de la Banca Transilvania pentru a acoperi deficitul creat de neîncasarea contravalorii facturilor aferente serviciilor prestate către TVR. Banca Transilvania a câștigat atunci o licitație organizată de SNR în prima parte a anului 2018, în postura de ofertant unic.

Surse financiare

 

„Ca urmare a neîncasării contravalorii facturilor aferente serviciilor prestate către Societatea Română de Televiziune, începând din luna august 2017, SNR a fost nevoită să identifice și alte resurse financiare pentru desfășurarea în parametri normali a activității curente a companiei. Apreciem că, în viitorul apropiat, se va rezolva situația cu Societatea Română de Televiziune. În același timp, există posibilitatea ca Societatea Națională de Radiocomunicații să identifice și alte surse financiare, în afară de cele proprii, pentru investiții majore”, se arăta într-un răspuns al companiei remis Profit în luna martie 2018.

La nivel local, Societatea Națională de Radiocomunicații este unul dintre cei mai mari jucători în domeniul broadcasting-ului (difuzare și transport programe radio și TV). Compania furnizează rețele și servicii de comunicații, Internet și transfer de date.

Societatea Națională de Radiocomunicații a obținut în 2019 un profit net de 11.692 lei, în 2018 de 337.681 lei și în 2017 de 25,64 milioane de lei. Anul 2017 a fost primul cu rezultate bune pentru SNR după ce între 2008 și 2016 a raportat pierderi în fiecare an, însumate de aproape 155 de milioane de lei. Cifra de afaceri a ajuns la 256,3 milioane de lei, comparativ cu 262,4 milioane de lei în 2018.

În anul 2020, SNR a înregistrat un profit net de 10,3 milioane de lei, urmând ca în 2021 acesta să fie de 19,6 milioane de lei. Anul 2022 a venit cu pierderi de aproape 18 milioane de lei, cifra de afaceri ajungând la 276,4 milioane de lei. În 2023, SNR a avut un profit net de 5,2 milioane de lei.

Prin intermediul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Societatea Națională de Radiocomunicații este controlată integral de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel