Data actualizării:
Data publicării:

Telefonul mobil, pericol pentru sănătate. Rezultatul unui studiu

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Care care petrec mult timp apăsând cu degetele ecranul telefonului mobil tip smartphone riscă să dezvolte o problemă de sănătate, informează Upi.com citând rezultatele unui studiu din Hong Kong.

Astfel, în urma studiului, s-a descoperit o asociere între utilizarea intensivă a smartphone-ului și a altor dispozitive electronice operate manual și un risc mai mare de a suferi de dureri la nivelul mâinilor și încheieturilor, un simptom binecunoscut al sindromului de tunel carpian.

Conform autorului cercetării, Peter White, profesor asistent în cadrul Universității Politehnice din Hong Kong, o cauză comună a acestei afecțiuni o reprezintă condițiile de muncă ce presupun „mișcări repetate, forțate sau neobișnuite ale mâinii, cum ar fi spre exemplu apăsarea tastelor". Ca urmare, de multe ori apar dureri, ce se pot prelungi în partea de sus a mâinii, dar și senzație de amorțeală ori furnicături în degete și slăbirea forței la nivelul palmelor.

Pentru a afla dacă utilizarea telefonului mobil inteligent poate cauza sindrom de tunel carpian, White și colegii săi au continuat o cercetare realizată anterior de ei la care au participat 500 de studenți împărțiți în două grupuri — unul a folosit în mod intensiv dispozitive electronice mobile, timp de cinci sau mai multe ore pe zi, iar al doilea a făcut acest lucru mai puțin de cinci ore pe zi. Concluziile acestui studiu au fost că peste jumătate dintre cei care au utilizat în mod intensiv telefoane mobile, tablete și console au raportat dureri sau disconfort musculoscheletal, spre deosebire de numai 12% dintre cei cuprinși în al doilea grup.

[citeste si]

Noua cercetare a fost efectuată pe 48 de studenți care au luat parte la primul studiu. O jumătate dintre ei au utilizat dispozitivele mobile, în medie, peste nouă ore pe zi, iar cei din al doilea grup au făcut acest lucru mai puțin de trei ore pe zi. Potrivit rezultatelor, durerile au fost mai frecvente la utilizatorii intensivi.

Cu cât o persoană utiliza mai des dispozitivele mobile cu atât mai intensă și mai de durată era durerea, notează oamenii de știință n studiul publicat în jurnalul „Muscle and Nerve", scrie Agerpres. Potrivit cercetătorilor, acest lucru este influențat de forma dispozitivului pe care sunt apăsate și glisate în mod repetat degetele. Pentru minimizarea riscului, White sfătuiește utilizatorii să țină încheietura mâinii cât mai dreaptă atunci când folosesc dispozitivele mobile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel