Tehnică militară văzută pe străzile Chişinăului. Ministerul Apărării oferă explicații
Ministerul moldovean al Apărării a venit cu explicaţii în cursul zilei de luni în legătură cu imaginile apărute pe reţele de social care arată camioane tractând tunuri, precum şi alte echipamente militare noaptea trecută pe străzile oraşelor Chişinău şi Cahul, ceea ce a suscitat îngrijorare pe fondul războiului în Ucraina, relatează portalul Deschide.md şi Ziarul Naţional din Chişinău.
Potrivit unui comunicat al ministerului, această tehnică militară este din dotarea Armatei Naţionale şi se deplasa spre centre de instruire, unde urmează să participe la exerciţiul 'Scutul de foc 2022', preconizat să se desfăşoare între 12 şi 23 septembrie.
"Antrenamentele fac parte din planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul în curs. Îndemnăm cetăţenii să nu se îngrijoreze atunci când observă vehicule militare deplasându-se pe drumurile naţionale şi să se abţină de la distribuirea imaginilor în spaţiul online, întrucât aceasta ar putea genera dezinformări", menţionează instituţia de apărare în comunicat.
Ministerul moldovean al Apărării mai precizează că aceste exerciţii se desfăşoară anual, începând cu 2015, conform Deschide.md, notează Agerpres.
Republica Moldova ar urma să fie conectată la mini-centrala nucleară din România
Republica Moldova ar putea fi asigurată cu energia electrică de la mini-centrala nucleară ce ar urma să fie construită în România în cadrul unui proiect realizat cu sprijinul Statelor Unite ale Americii. Autoritățile de la Chișinău au anunțat Bucureștiul despre interesul de a coparticipa la proiectul respectiv, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, viceprim-ministrul, Andrei Spînu.
„Discutăm cu România pe subiectul mini-reactoarelor nucleare care se va regăsi în strategia pe termen lung. Ne propunem să nu facem strategie doar pe 10 ani, pentru că domeniul energetic necesită mult mai mult timp. Strategia va fi până în anul 2050 și va include toate elementele de la eficiența energetică, regenerare, încălzire și termie care necesită a fi abordate”, a declarat oficialul în cadrul ședinței Guvernului.
Contactat de reporterul Deschide.MD, Andrei Spînu a precizat că Republica Moldova a fost deja informată de colegii din România despre faptul că statul de peste Prut ar urma să fie inclus în acest proiect.
„Noi am propus părții române ca Republica Moldova să coparticipe la acest proiect. Am fost informați că în momentul în care proiectul va avansa, se va lua în considerare și includerea Republica Moldova”, a menționat el.
Construcția micro-centralei nucleară, conform estimărilor, ar putea dura 7-10 ani. De menționat că la ora actuală, Republica Moldova este asigurată cu energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, dar și din Ucraina, scrie Deschide.
Reacţia Maiei Sandu la declaraţiile lui Lavrov: Rusia destabilizează Republica Moldova
Rusia a făcut declaraţii provocatoare la adresa Republicii Moldova încă de la începutul războiului din Ucraina, a afirmat Maia Sandu, invitând cetăţenii' să nu se lase manipulaţi'.
'Chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, auzim foarte multe declaraţii provocatoare şi este important să rămânem solidari şi uniţi, să nu ne lăsăm manipulaţi de aceste declaraţii provocatoare', a îndemnat preşedintele moldovean într-o declaraţie făcută la un post de televiziune local joi seară.
'Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune şi nu Republica Moldova. Noi suntem o ţară paşnică, am demonstrat asta în 31 de ani de independenţă', a adăugat ea. Maia Sandu a subliniat că declaraţiile lui Lavrov privind destabilizarea situaţiei din stânga Nistrului nu au nicio legătură cu realitatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News