Data publicării:

Te parfumezi înainte să mergi la plajă? Faci cea mai mare greşeală

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Obișnuiești să îți dai cu parfum pe piele și apoi să mergi la plajă? Dermatologii consideră că este cea mai mare greșeală!

Expunerea la soare, în combinație cu parfumuri sau anumite medicamente, sensibilizează excesiv pielea și ne putem alege nu cu un bronz sănătos, ci cu o dermatită. Combinația de parfum și soare dă efecte negative asupra pielii. Potrivit dermatologului Chenele Rosa, aceasta poate cauza o boală de piele numită Poikiloderma lui Civatte, extrem de neplăcută vizual. Ea este descrisă prin pigmentarea pielii și ruperea vaselor capilare. Același efect îl are şi expunrea pielii la un factor de căldură, cum ar fi feonul sau prin expunerea îndelungată la lumina albastră produsă de televizoare, laptopuri sau telefoane.

Medicamentele înainte de plajă, interzise

Se pare că administrarea unor preparate farmaceutice și folosirea parfumului înainte de băile solare pot fi destul de periculoase. O spun dermatologii care mai avertizează că există o multitudine de afecțiuni care sunt afectate de expunerea la soare. Orice persoană care exagerează cu expunerea la ultraviolete, dorind un bronz frumos, va suferi niște modificări, în special fotoîmbătrânirea cutanată, dar și leziunile care uneori se pot transforma în probleme mai mari și anume leziunile canceroase. Potrivit medicilor, efectele negative sporesc în cazul celor care suferă de fotosensibilitate. Câteva exemple ar putea fi persoanele care suferă de lupus, de porfirie, de dermatomiozită. Ceea ce se întâmplă mult mai frecvent este reacția indusă de medicamente. Sunt oameni care urmează diferite tratamente, fie cu antibiotice, fie de tensiune, fie chiar suplimente cu vitamine și minerale și după expunere dezvoltă reacții. Câteva exemple ar fi antibioticele tetraciclină, vitamina A, retinoizii, care determină o sensibilitate mai mare la soare și un risc mai mare de a dezvolta arsuri solare.

Soarele și radiațiile ultraviolete pot duce la anumite modificări genetice, modificări ale ADN-ului celular. Chiar dacă nu conduc la apariția cancerului de piele, modifică funcția celulelor şi le grăbește îmbătrânirea. Cu cât ne expunem mai mult la soare, cu cât ne pierdem din elasticitate și încep să apară petele maronii, pielea devine mai subțire iar vasele de sânge, care își pierd elasticitatea, încep să devină vizibile pe zona pomeților, spun dermatologii, potrivit doc.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel