Te doare-n cot? Ai simţit ceva ca un şoc electric? Nu-i de joacă! Află de ce e cea mai sensibilă zonă la lovituri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Te-ai lovit în cot şi simţi că mori de durere? Află de ce cotul e atât de sensibil / Foto: Pixabay
Te-ai lovit în cot şi simţi că mori de durere? Află de ce cotul e atât de sensibil / Foto: Pixabay
Se zice că atunci când te loveşti în cot faci cunoştinţă cu cineva sau legi prietenii noi, ori te vorbeşte careva de rău. De unde vine, totuşi, durerea cumplită atunci când ne atingem cotul de ceva tare? Chiar și cea mai ușoară lovitură a nervului ulnar poate provoca un disconfort teribil în braț. De ce doare cotul mai mult ca orice altă parte din corp?

Răspunsul este destul de simplu. Pentru a înțelege sursa durerii, trebuie să ținem cont de câteva aspecte cruciale în privința anatomiei umane. În primul rând, nervul ulnar este nervul principal din braț. Se întinde de la coloana vertebrală prin gât, înainte de trece prin brațul superior. Traversează ulna (sau cubitusul, osul din prelungirea degetului mic) și radiusul (osul din prelungirea degetului mare) până la încheietura mâinii. Nervul ulnar este responsabil pentru transmiterea informațiilor de la o parte din vârfurile degetelor către creier și înapoi. Acest nerv este acoperit de o barieră de os, mușchi și grăsime. După cot, nervul ulnar trece printr-un mic canal numit tunel cubital. Pe măsură ce traversează acest spațiu, nervul trece pe lângă un „cârlig” osos la cot, acolo unde radiusul și ulna se întâlnesc cu humerusul. Mai mult, nervul ulnar permite unei persoane să înregistreze senzații în degetul mic și degetul inelar, dar și să controleze unele mișcări ale mâinii. Interesant traseu, nu?

Durerea poarte ajunge până în vârful degetelor

„Atunci când nervul ulnar trece printr-un tunel osos la cot, acesta este expus. Așadar, atunci când lovești nervul, acesta este presat între osul din cot și suprafața dură pe care ai lovit-o”, a explicat dr. Dominic King, specialist în medicină sportivă, de la Institutul de Ortopedie și Reumatologie din cadrul Clinicii din Cleveland, SUA. Practic, când acesta este presat de marginea osoasă, nervul ulnar trece printr-un debut rapid al durerii, asemănătoare șocurilor electrice, care pornește din braț și ajunge la mână, fiind simțită ca o amorțeală ciudată și intensă, notează Live Science. "Acest nerv important este foarte aproape de piele. Tocmai de aceea simți o durere completă a nervului", a adăugat King. Lovirea în cot provoacă rareori leziuni reale iar durerea dispare de la sine după doar câteva minute. În cazul animalelor, situaţia este diferită. Nervul ulnar, extrem de sensibil, este protejat de mai multă masă musculară, ceea ce le ajută să nu simtă durere atunci când se lovesc în această zonă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel