Te confrunți cu migrene? Cercetătorii au identificat schimbări misterioase în creierul persoanelor cu această problemă: Aceste lucruri nu au mai fost raportate până în prezent
Este posibil ca oamenii de știință să fi găsit un indiciu major care ar putea ajuta la rezolvarea misterului din spatele migrenelor.
Folosind RMN de rezoluție ultra-înaltă, cercetătorii au descoperit că spațiile perivasculare - spații pline cu lichid din jurul vaselor de sânge ale creierului - sunt neobișnuit de mărite la pacienții care suferă atât de migrenă cronică, cât și episodică.
Deși legătura cu migrena nu a fost încă stabilită, descoperirea ar putea reprezenta o cale încă neexplorată pentru cercetări viitoare.
Descoperirea a fost prezentată la cea de-a 108-a Adunare Științifică și Reuniunea Anuală a Societății de Radiologie din America de Nord.
„La persoanele cu migrenă cronică și migrenă episodică fără aură, există modificări semnificative în spațiile perivasculare ale unei regiuni a creierului numită centru semioval”, spune medicul de știință Wilson Xu de la Universitatea din California de Sud din Los Angeles.
„Aceste schimbări nu au fost niciodată raportate înainte”, a mai spus el.
Deși aspectul durerii de cap chinuitoare al acesteia este bine cunoscut, migrena poate provoca, de asemenea, vertij, tulburări de vedere, fotosensibilitate și greață până la vărsături. Nu se știe ce cauzează migrena, nu există nici un tratament și, în multe cazuri, afecțiunea nu răspunde la tratament.
Afecțiunea afectează aproximativ 10% din populația globală. Deci, găsirea unei cauze și strategii de management mai eficiente ar îmbunătăți viața a milioane de oameni.
Xu și colegii săi au fost curioși de spațiile perivasculare din centrul semioval, regiunea centrală a substanței albe a creierului, direct sub cortexul cerebral. Funcția acestor spații nu este pe deplin înțeleasă. Ele joacă un rol în drenarea mișcării fluidelor, iar mărirea lor poate fi un simptom al unei probleme mai mari.
„Spațiile perivasculare fac parte dintr-un sistem de curățare a fluidelor din creier”, spune Xu. „Studierea modului în care acestea contribuie la migrenă ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine complexitățile modului în care apar migrenele”, a adăugat el.
RMN de înaltă rezoluție
Xu și colegii săi au recrutat 20 de pacienți cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani cu migrenă: 10 care suferă de migrenă cronică fără aură și 10 care suferă de migrenă episodică. În plus, 5 pacienți sănătoși care nu suferă de migrene au fost incluși ca grup de control.
Echipa a exclus pacienții cu tulburări cognitive, claustrofobie, tumori pe creier sau care au suferit anterior o intervenție chirurgicală pe creier. Apoi, au efectuat scanări RMN folosind un RMN cu câmp ultra-înalt cu un magnet de 7 tesla. Majoritatea scanerelor de spitale au doar magneți de până la 3 tesla.
„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care utilizează RMN cu rezoluție ultra-înaltă pentru a studia modificările microvasculare din creier datorate migrenei, în special în spațiile perivasculare”, explică Xu.
„Deoarece 7T RMN este capabil să creeze imagini ale creierului cu rezoluție mult mai mare și de calitate mai bună decât alte tipuri de RMN, poate fi folosit pentru a demonstra modificări mult mai mici care au loc în țesutul creierului după o migrenă”.
Scanările au arătat că spațiile perivasculare din centrul semioval al pacienților cu migrenă au fost semnificativ mărite în comparație cu grupul de control.
Deși natura legăturii dintre spațiile perivasculare mărite și migrenă este neclară, rezultatele sugerează că migrena vine cu o problemă cu instalațiile sanitare ale creierului - sistemul glimfatic responsabil pentru eliminarea deșeurilor din creier și sistemul nervos, conform Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News