Data publicării:

Te-ai gândit vreodată la câtă sare mănânci? Sarea adăugată în mâncare la fiecare masă poate scurta viaţa cu câţiva ani

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Cercetătorii au descoperit, în urma unui studiu, că adăugarea permanentă de sare în mâncare reduce speranţa de viaţă.

„Studiul nostru este primul care evaluează relaţia dintre adăugarea de sare în alimente şi moartea prematură”, a spus profesorul Lu Qi de la Şcoala de Sănătate Publică şi Medicină Tropicală a Universităţii Tulane din New Orleans.

Cercetarea a implicat peste 500.000 de participanţi, care au fost urmăriţi în medie timp de nouă ani, potrivit The Guardian. Prin comparaţie cu cei care nu adăugau sare în mâncare niciodată sau foarte rar, cei care îşi condimentau mereu alimentele aveau un risc cu 28% mai mare de a muri prematur. La vârsta de 50 de ani, bărbaţii şi femeile care adăugau mereu sare în mâncare aveau o speranţă de viaţă mai scurtă cu 2,3 ani, respectiv 1,5 ani.

Au fost luaţi în calcul şi alţi factori care ar putea afecta rezultatele, inclusiv vârsta, indicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, afecţiunile medicale, notează sursa citată.

Cătălina Arsenescu Georgescu: Noi consumăm o lingură. Copiii să învețe să nu mai pună solnița pe masă

Cătălina Arsenescu Georgescu a lansat un semnal de alarmă. 

„Haideți să ne gândim, în țările nordice avem o speranță de viață medie de 80-85 de ani. Noi suntem pe la 70-75 de ani, cu o diferență de gen care, din păcate îi dezavantajează pe bărbați”, a spus Cătălina Arsenescu Georgescu, adăugând: „Dar de ce greșim? Progresele în lumea medicală se întâmplă peste tot, ajungem să spunem că speranța de viață este importantă, dar ce valoare mai are aceasta dacă nu avem o calitate a vieții pe măsură? Calitatea vieții înseamnă că te poți bucura de tot ce înseamnă o viață frumoasă, dar lucrurile acestea le delimităm noi înșine.”

„Aici intervine educația medicală care trebuie să crească și să înceapă chiar din școală. Nu este o vorbă în vânt, educația sanitară, educația medicală, direcționată, trebuie să existe încă din școală”, a subliniat Cătălina Arsenescu Georgescu.

„Legat de taxarea sării, noi în mod normal ar trebui să consumăm mai puțin de o linguriță, în timp ce noi consumăm o lingură de sare. Gândiți-vă la această diferență! Așa ajungem la educația sanitară, unde copiii trebuie să învețe să nu mai pună solnița pe masă, să nu mai adauge în mâncare, deci să nu mai facă gesturile pe care le văd la părinți. Totodată, dacă copilul vede că părintele este sedentar, așa va face și el, iar dacă părintele nu va duce copilul la o piscină sau undeva să facă sport, așa se va obișnui copilul. La școală lucrurile se pot corecta foarte bine”, a mai spus, la DCNews, Cătălina Arsenescu Georgescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel