Taxele vamale americane pentru importurile de vin, o problemă europeană
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Eventualitatea unor noi taxe vamale americane pentru importurile de vinuri franceze sunt înainte de orice 'o problemă europeană', a apreciat marţi preşedintele comitetului care reuneşte cele 23 de organizaţii profesionale vinicole din Franţa, Jean-Marie Barillere, transmite AFP.

'Sunt foarte surprins de declaraţiile făcute luni de preşedintele american Donald Trump care a ameninţat să deschidă un nou front în războiul comercial care să vizeze vinurile franceze. Aceasta nu este doar o problemă franceză, pentru că drepturile vamale pentru vin sunt fixate la nivel european', a declarat preşedintele CNIV, Jean-Marie Barillere.

Accesul vinurilor americane pe piaţa din Uniunea Europeană 'se face în aceleaşi condiţii' ca şi pentru vinurile din majoritatea ţărilor furnizoare precum Australia sau Argentina, în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, subliniază de asemenea Federaţia exportatorilor de vinuri şi spirtoase din Franţa (FEVS). 'Acest tarif exterior este comun şi stabilit la nivelul Uniunii Europene şi nu al Franţei.

El vizează importurile din toate ţările UE şi nu a cunoscut o evoluţie de peste 20 de ani' precizează FEVS. 'Franţa taxează mult vinul şi noi taxăm puţin vinul francez', a denunţat luni preşedintele american Donald Trump într-un interviu acordat CNBC. Vinul francez este reputat ca fiind foarte bun, a apreciat locatarul de la Casa Albă, care nu bea alcool. Însă viticultorii americani se plâng că intră pe teritoriul SUA 'pentru nimic'.

'Acest lucru nu este corect, vom face ceva în acest sens', a spus Trump. Preşedintele SUA a denunţat încă din luna noiembrie a anului trecut dezechilibrul comercial între Franţa şi SUA la capitolul produse viticole. Franţa a stabilit anul trecut un nou record în materie de exporturi de vin şi alcool, cu o cifră de afaceri de 13,2 miliarde euro. Federaţia exportatorilor francezi de vinuri şi băuturi spirtoase (FEVS) a salutat ceea ce a numit 'cel de al patrulea an consecutiv' de creştere a cifrei de afaceri globale, care a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de 13 miliarde euro, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel