Taxele lui Trump ne afectează. Ministrul Oprea: Acuzăm UE că e birocratic, dar putem fi parte a deciziei
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Linie asamblare avioane. foto: airbus.com
Linie asamblare avioane. foto: airbus.com
Radu Oprea, ministrul Mediului de Afaceri, Comerțului și Antreprenoriatului, susține, într-un interviu pentru DC News, că Românie poate fi o voce importantă în Europa în ceea ce privește exporturile.
Introducerea de către SUA a taxelor vamale la oțel și aluminiu, care au devenit efective, 25%, respectiv 10%, afectează multe țări europene, printre care și România: 

”Ne-am întâlnit cu industria”, a spus ministrul Oprea, ”am fost apoi la Bruxelles, am spus poziția țării noastre, pentru că suntem dintre cei afectați direct de aceste măsuri pe care Statele Unite le-au luat, pentru că suntem unul dintre cele 10 state membre care au export direct - nu cifre foarte mari - dar avem export direct cu Statele Unite. Plus export indirect. Și atunci, fiind afectați direct am avut o poziție foarte clară exprimată către comisarul Malstrom și către cei care sunt negociatori. M-am întors, m-am întâlnit iar cu industria, le-am povestit care poate fi strategia, vorbind foarte serios pe chestiunea aceasta.”

Ceea ce este foarte important, a mai spus ministrul, este ca și cei din mediul de afaceri să înțeleagă că este un moment în care trebuie să acționăm:

”Dacă acel moment trece apoi va fi foarte greu. Acuzăm Uniunea Europeană că a creat instituții birocratice, dar dacă reușim să înțelegem care este momentul optim în care se iau anumite decizii - acest mecanism decizional care nu este foarte simplu - putem să fim parte activă, iar poziția României să fie una puternică atunci când se ia o decizie la nivelul Uniunii Europene”, a mai spus Oprea.

Urmăriți interviul video cu ministrul Radu Oprea pentru răspunsurile complete la problemele legate de poziția României și soluții pentru creșterea exporturilor românești:

VIDEO

Legat de subiectul taxelor vamale, ministrul Radu Oprea a explicat ce înseamnă acest lucru pentru producția Airbus și Boeing:

”Am avut o discuție cu un producător american care dorește să-și extindă investiția în România, un producător american de piese de aluminiu. Produce în industria aero atât pentru Boeing cât și pentru Airbus și l-am întrebat cum este afectat de aceste măsuri (taxe vamale - n.r.), fiind american. Mi-a explicat că, existând lanțul de aproviziunare global, ambele companii sunt afectate în egală măsură” ,ne-a dezvăluit Radu Oprea.

Ascultați în materialul video de mai jos explicațiile complete:

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel