”Taxa pe boală”, exceptată de la plată pentru ”toți pacienții cu boli cronice”, susține ministrul Rafila
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila,a afirmat că ”toți pacienții cu boli cronice” vor fi scutiți de ”taxa pe boală”, dar și că politica fiscală nu este făcută de Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Alexadru Rafila, a afirmat că toți pacienții cu boli cronice vor fi scutiți de la plata ”taxei pe boală”, acea plată a asigurărilor de sănătate din indemnizațiile concediilor medicale. 

”În momentul de față se lucrează la Guvern pentru aceste precizări, încât toți pacienții cu boli cronice care într-un fel sau altul ar fi fost afectați de această taxă să poată să fie exceptați”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă lista privind scutirea de la plata cotizației asigurărilor de sănătate în indemnizațiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienți ar putea suferi modificări, ministrul Sănătății a răspuns: ”Da, cred că trebuie o mai bună definire a modului, a nomenclatorului de prescriere pentru concediile medicale, încât toate afecțiunile cronice... Multe organizații de pacienți sunt îngrijorate, iar aceste îngrijorări să înceteze”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă  privind construirea, împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", a unui nou Centru de diagnostic, tratament şi cercetare a tuberculozei.

De asemenea, acesta a subliniat că ”politica fiscală a statului român nu o face Ministerul Sănătății”, adăugând că ”sunt încă discuții pentru a avea o formă finală a acestei ordonanțe și nu aș vrea să fac altfel de comentarii”.

”Taxă pe boală” pentru bolile obișnuite

Guvernul a aprobat, în ședința de marți, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata cotizației asigurărilor de sănătate în indemnizațiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienți, a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

”Această ordonanță a fost repusă în discuție astăzi pentru că a fost amendată pentru a introduce și o serie de scutiri de la plata cotizației asigurărilor de sănătate în indemnizațiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienți și a fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenționează.

Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obișnuite, această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizația de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecțiuni ea va fi scutită,” a precizat Mihai Constantin, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern, scrie Agerpres.

Citește și: Guvernul insistă cu ”taxa pe boala”. Au făcut împărțiți bolnavii în categorii speciale. ”Este o decizie incredibilă”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel