Taxa CLAWBACK: Producătorii de medicamente generice reclamă creșterea nejustificată a taxei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a cerut Guvernului să mărească la rectificarea bugetară suma alocată cheltuielilor cu medicamentele, pentru a asigura accesul pacienţilor români la generice esenţiale. Reprezentanții Asociației reclamă de asemenea o creștere nejustificată a taxei clawback. 

"Un buget de referinţă fără nicio legătură cu realitatea anului curent creşte nejustificat cuantumul taxei clawback şi induce o povară fiscală de nesuportat, mai ales în cazul medicamentelor generice esenţiale, cu preţ redus", afirmă Laurenţiu Mihai, director executiv al APMGR.

Totodată, APMGR reaminteşte că impactul taxei clawback este mai mare cu cât preţul medicamentelor este mai mic. 

"În cazul unui medicament generic, taxa clawback are un impact fiscal de trei ori mai mare faţă de cel asupra unui medicament inovativ, ceea ce a dus la dispariţia a peste 2.000 de medicamente generice de pe piaţă în ultimii ani. Suma din bugetul de stat alocată anual pentru medicamentele compensate, adică aproximativ 6 miliarde de lei, reprezintă nivelul consumului real de medicamente din trimestrul 4 al anului 2011, diferenţa dintre acesta şi consumul real de medicamente fiind suportată de către producătorii de medicamente prin taxa clawback", se precizează în comunicat. 

Mai mult, APMGR atenţionează că taxa clawback este plătită "doar" de producătorii de medicamente, deşi se calculează la preţul de raft, care include şi marjele distribuitorilor şi farmaciilor. 

"APMGR solicită din nou şi introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, singura măsură care poate stopa dispariţia medicamentelor esenţiale de pe piaţă şi răspunde nevoilor reale ale pacienţilor. Această măsură nu înseamnă cheltuieli publice suplimentare, iar Ministerul Finanţelor a confirmat, într-un răspuns la solicitarea APMGR, că decizia introducerii unui clawback diferenţiat este una politică, depinzând exclusiv de Ministerul Sănătăţii", susţin reprezentanţii APMGR, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel