Data publicării:
Taxa clawback. Florin Buicu dă cărțile pe față despre PREȚUL medicamentelor din România
Florin Buicu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din cadrul Camerei Deputaţilor, crede că banii investiţi în Sănătate trebuie să fie o investiţie şi nu o cheltuială. Inclusiv, producţia de medicamente în România ar trebui catalogată drept criteriu privind achiziţiile publice.
Pandemia ne-a arătat multe vulnerabilităţi. În afară de neîncrederea populaţiei în sistemul de sănătate, s-a constatat şi o lipsă a resursei umane şi, deopotrivă, o lipsă acută de medicamente, dispozitive şi echipamente, mai cu seamă la început.
"Îmi doresc şi sper ca nimeni să nu mai considere că banii cheltuiţi în Sănătate sunt altceva decât o investiţie. Această investiţie trebuie făcută atât în resursa umană dar şi în componenta de infrastructură. Când spunem infrastructură ne referim atât la spitale, ambulatorii de specialitate, cabinete, centre comunitare dar şi o componentă nouă de servicii medicale la care pacienţii să aibă acces. Componenta de inovaţie se referă şi la accesul pacienţilor la medicamentele noi, apărute ca modalitate terapeutică. Aici trebuie să intre neapărat şi componenta de vaccinuri, astfel încât, în momentul în care este identificat un vaccin nou, acesta să poată face parte din terapie" a subliniat Buicu în cadrul dezbaterii.
Dr. Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a detaliat în urmă cu un an, la DCMedical, proiectul care modifică taxa clawback pe medicamente în România, dar și argumentele din spatele acestuia. În opinia acestuia, o astfel de măsură a reprezentat ”o piedică în accesul pacienților români la medicamente și tratamente noi”. De curând, însă, Parlamentul a votat criteriul verde pentru achiziţiile publice, ceea ce schimbă situaţia pe zona investiţiilor din România. "Dacă în cazul medicamentelor putem vorbi de o reevaluare sau modificare completă a sistemului de clawback, atunci putem vorbi şi de sprijinirea producţiei în România. Pot să vă spun că Parlamentul a votat criteriul verde pentru achiziţiile publice. Asta înseamnă că va fi punctat un lucru foarte important, acest criteriu verde. Altfel spus, producţia în România a medicamentelor, dispozitivelor medicale, materialelor etc. va putea să fie un criteriu privind achiziţiile publice. Şi mă bucur că Parlamentul a votat această modificare. Este şi o modalitate de sprijinire a investiţiilor în România. Repet, banii investiţi în Sănătate trebuie să fie o investiţie şi nu o cheltuială" a spus reprezentantul Camerei Deputaţilor.
Medicul Buicu justifică stabilirea acestor plafoane fixe și procente fixe de plată prin dorința de a oferi ”o predictibilitate producătorilor de medicamente, astfel încât ei să știe foarte clar care sunt sumele pe care le vor plăti statului român. Până acum existau fluctuații foarte mari ale acestui procent plătit de către producători, în sensul în care, când bugetau cantitățile de medicamente pentru România sau prețul ofertat, știau că valoarea clawback-ului era 25%. Iar la momentul în care începeau să vândă medicamentele, în România valoarea clawbackului creștea și ajungea la valori mult mai mari.” Președintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților consideră că ”această politică a descurajat, de fapt, accesul medicamentelor în România și implicit faptul că pacienții români nu au avut acces la medicamente”.
Dezbaterea poate fi vizionată aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News