”Tăvălita”, cea mai bună prăjitură de casă. Rețetă din Valea Prahovei
„Tăvălita” se numără printre cele mai bune prăjituri de casă. Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat rețeta.
„E prilej de "Tăvălită", o prăjitură pe care femeile din satul în care am copilărit o duc la biserică. Așa a rămas în mintea mea, "Tăvălita" asociată cu toamna și sunt sigură că, la origine, prăjitura era tăvălită prin nucă românească, nu prin nucă de cocos, dar ce să faci, trebuie și biserica să țină pasul cu noutățile nutriției.
E vorba de o foaie din aluat fiert, care se taie în bastonașe și se tăvălește mai întâi printr-o cremă de cacao cu rom și apoi prin nucă rasă...de cocos. De ce e bună de dus la biserică? Pentru că nu e nevoie de linguriță ca să o mănânci, iar dacă se usucă tot bună e, ca un pișcot aromat. Și probabil pentru că, dulce fiind și cu rom din belșug, chiar e pe toate gusturile”, a scris pe Instagram nutriționistul Mihaela Bilic.
Ulterior, a postat rețata pe contul de Facebook.
„Rețeta de TĂVĂLITĂ, așa cum am aflat-o de la credincioasele din comuna Bănești, Valea Prahovei:
BLATUL
-30 g margarină
-150 g zahăr
-2 linguri miere
-100ml lapte
-300g făină
-1 linguriță bicarbonat stins cu puțin oțet
-1 ou
Se amestecă margarina cu zahărul, mierea și laptele și se pun pe foc la topit, fără se fiarbă. Se lasă la răcorit, se încorporează oul, făina și bicarbonatul. Se coace în tavă unsă și tapetată cu hârtie circa 30 min.
CREMA
-250g zahăr
-2 linguri cacao
-15 linguri lapte
-150g margarină
-esență de rom după gust
-200g nuca de cocos rasă
Se fierbe laptele cu zahar și cacao, se adaugă margarina și romul. Crema trebuie să fie ca o ciulama. Blatul se taie bastonașe de dimensiunea unui deget care se tăvălesc prin cremă și apoi prin nucă de cocos rasă”, a precizat Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News