Tartă cu cremă de vanilie și căpșune. Prăjitura senzațională pe care nu o poți refuza. Notează-ți rețeta
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Dacă vrei o prăjitură senzațională cu fructe de sezon, îți recomandăm această tartă cu căpșune.

Ingrediente pentru aluat:

- 250 g făină
- 125 g unt rece, tăiat cubulețe
- 80 g zahăr pudră
- 1 ou
- 1 praf de sare

Ingrediente pentru umplutură:

- 500 g căpșune proaspete
- 3 linguri zahăr
- 1 lingură amidon de porumb
- zeama de la o jumătate de lămâie

Ingrediente pentru crema de vanilie:

- 500 ml lapte
- 100 g zahăr
- 4 gălbenușuri
- 40 g amidon de porumb
- 1 linguriță esență de vanilie

Cum se prepară

Într-un bol mare, amestecă făina cu zahărul pudră și sarea. Adaugă cubulețele de unt rece și frământă cu degetele până când amestecul capătă o textură nisipoasă. Adaugă oul și amestecă până când obții un aluat omogen. Dacă este necesar, adaugă 1-2 linguri de apă rece pentru a lega aluatul. Formează o bilă din aluat, înfășoar-o în folie de plastic și las-o la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Într-o cratiță, încălzește laptele până aproape de punctul de fierbere. Într-un bol separat, mixează gălbenușurile cu zahărul până devin cremoase, apoi adaugă amidonul de porumb și amestecă bine. Toarnă treptat laptele fierbinte peste amestecul de ouă, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor.

Pune amestecul înapoi în cratiță și gătește la foc mic, amestecând constant, până când crema se îngroașă. Adaugă esența de vanilie. Lasă crema să se răcească, acoperind-o cu folie alimentară direct pe suprafața cremei pentru a preveni formarea unei pojghițe.

Încălzește cuptorul la 180°C.  Întinde aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt și înțeapă baza cu o furculiță. Pune deasupra hârtie de copt și umple cu greutăți pentru coacere (boabe de fasole, orez etc.). Coace aluatul în orb (fără umplutură) timp de 15 minute. Scoate greutățile și hârtia de copt și mai coace încă 10 minute sau până când aluatul este auriu.

Lasă aluatul să se răcească complet, apoi umple-l cu crema de vanilie. Spală și taie căpșunele în jumătăți sau felii, în funcție de preferință. Amestecă-le cu zahărul, amidonul de porumb și zeama de lămâie. Aranjează căpșunele deasupra cremei de vanilie.

Lasă tarta să stea la frigider pentru cel puțin 1 oră înainte de a o servi, pentru ca aromele să se îmbine.

Vezi și: Prăjitură cu cireșe. Rețeta de sezon care face furori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel