S-a supărat Grindeanu pe situația de la TAROM și-și pune șefii. Vorbește despre restructurări, în ciuda protestului angajaților care vor salarii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Sunt anunțate concedieri la compania de stat TAROM, decizie asumată ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, împreună cu Comisia Europeană. Acest lucru reiese dintr-o declarație făcută joi de ministrul Grindeanu.

TAROM riscă să aibă aceeași soartă pe care au avut-o mai toate marile companii de stat românești: adusă în pragul falimentului și vândută. 

Grindeanu: "Răbdarea mea ajunge la limită în legătură cu managementul Tarom"

"Răbdarea mea ajunge undeva la limită legat de management și de ce se întâmplă la TAROM și am transmis aceste lucruri. Eu îmi doresc ca acest plan de salvare, pot să folosesc acest cuvânt, să fie pus în practică, astfel încât să primim ajutor și astfel încât compania să fie salvată și nu voi ezita să iau decizii indiferent de consecințe ca să încerc să salvez compania TAROM", a spus Sorin Grindeanu, potrivit România TV.

”Știți că avem un plan de restructurare pe care trebuie să îl punem în aplicare și pe care l-am agreat împreună cu Comisia Europeană. Eu inclusiv acum două săptămâni am avut o discuție cu doamna vicepreședintă a Comisiei, cu doamna Vestager, legat de TAROM și de CFR Marfă.

Răbdarea mea ajunge undeva la limită legat de managament și de ce se întâmplă la TAROM... și am transmis aceste lucruri. Eu îmi doresc și noi ne dorim, la Guvern, ca acest plan de salvare, dacă pot să folosesc acest cuvânt, să fie pus în practică astfel încât să primim ajutorul și astfel încât compania să fie salvată”, a declarat Sorin Grindeanu reporterilor.

”TAROM este un brand pe care nu ne permitem să îl pierdem”

”Nu voi ezita să iau decizii, indiferent de consecințe, ca să încerc să salvez compania TAROM. Este un brand național pe care nu ne permitem să îl pierdem și vom face eforturi, Guvernul va face eforturi din acest punct de vedere, dar trebui să înțeleagă și cei care sunt la TAROM, în management, și nu neapărat managementul de acum, pentru că această companie a ajuns în această situație pentru că au fost echipe de management succesive care au dus-o în această situație… Eh, această perioadă trebuie să se încheie și trebuie să înțeleagă că cu toții ne dorim să salvăm TAROM”, a transmis Sorin Grindeanu.

Potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook, la sfârşitul lunii iunie, Sorin Grindeanu, spunea că a avut discuții constructive despre soarta companiilor TAROM și CFR Marfă.

"Astăzi, la Bruxelles, împreună cu Vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, am agreat cea mai bună soluție pentru restructurarea Tarom. Variantele de lucru discutate și convenite vor asigurara stabilitatea economică a acestei companii” susținea el. 

Discuții cu premierul Emiratelor Arabe Unite

„Am avut discuții inclusiv în vizita când am fost împreună cu primul-ministru în Emiratele Arabe de a găsi variante astfel încât să salvăm TAROM. Sunt optimist, dar asta nu înseamnă că nu voi lua decizii rapid în ceea ce înseamnă TAROM”, a continuat ministrul Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu: TAROM, ori se reușește a fi salvată, ori va avea soarta altor companii naționale din Europa, care au intrat in faliment

”Nu exista scenarii gri în ceea ce înseamnă TAROM, ori se reușește a fi salvata, ori vă avea soarta, din păcate, a altor companii din Europa. Din câte știu, cel puțin în zona de est a Europei, au mai rămas în picioare două companii naționale – TAROM și LOT. În rest, cam toate au intrat în faliment. Dar nu doar în estul Europei. Avem exemplul recent al Alitalia. 

De aceea, pe zona aceasta de TAROM, trebuie să își urmărească foarte bine acest plan. Atunci exista o șansă, iar una din componente înseamnă că 90% din personalul TAROM să fie personal navigant și 10% personal suport. Nu invers”, declara Sorin Grindeanu la începutul lunii mai, potrivit Agerpres.

Citește și: 

Protest la TAROM - Narcis Pascu, președinte UNIT TAROM: Nu suntem sclavi, nu mai putem trăi cu un salariu de mizerie

ntr-o intervenție la B1TV, președintele UNIT TAROM, Narcis Pascu, a declarat:

”Angajații companiei TAROM sunt doriți a fi sclavi pe plantația TAROM. Din anul 2008, angajații companiei TAROM nu au mai primit nici o majorare de salariu. Există o fierbere accentuată în cadrul companiei TAROM. Sunt toate premisele declanșării unui conflict de muncă la nivelul companiei TAROM în următoarea perioadă. Datorită faptului că nu dorim perturbarea activității companiei TAROM, estimăm undeva între 100-200 de persoane”, a declarat Narcis Pascu.

”Noi nu amenințăm pe nimeni. Dar, conform legislației în vigoare, atât timp cât în cadrul unor negocieri de contract colectiv de muncă angajații nu vor primi nimic și vor fi ținuți sclavi pe plantația companiei TAROM, în următoarea perioadă noi vom folosi tot cadrul legal permis de Codul Muncii prin legea 62/2011 prin care vom face toți pașii legali pentru a ajunge la un conflict de muncă legal. Noi sperăm să nu ajungem la un conflict de muncă. Sperăm ca marți, ziua în care noi am solicitat Consiliului de Administrație TAROM să se întâlnească cu reprezentanții sindicatelor UNIT TAROM la ora 13:00, sperăm ca acei membri ai Consiliului de Administrație să aibă capul pe umeri și să înțeleagă că noi nu mai putem trăi cu un salariu de mizerie”.... mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel