Ţările UE vor începe să economisească gaz de săptămâna viitoare
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ţările UE vor începe să economisească gaz de săptămâna viitoare - Foto Pexels
Ţările UE vor începe să economisească gaz de săptămâna viitoare - Foto Pexels
Reducerea cu 15% a consumului de gaz în cadrul UE va intra în vigoare 'la începutul săptămânii viitoare' pentru a diminua impactul reducerii livrărilor ruseşti, a anunţat vineri preşedinţia cehă a Consiliului UE, relatează AFP. 

'Reglementarea privind reducerea cererii de gaz a fost oficial adoptată. Textul va fi publicat în Jurnalul Oficial la începutul săptămânii viitoare şi va intra în vigoare la o zi după publicare', a precizat preşedinţia Consiliului UE pe contul său de Twitter. Textul urmează a fi publicat luni şi va intra în vigoare marţi, au declarat surse diplomatice europene pentru France Presse. Acordul privind această măsură a fost obţinut în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor energiei din UE pe 26 iulie.

Ungaria s-a opus atunci acestei măsuri considerate 'nejustificată, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare'

O singură ţară, Ungaria, s-a opus atunci acestei măsuri considerate 'nejustificată, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare', dar unanimitatea nu era necesară şi guvernul ungar nu a putut împiedica adoptarea sa. În cazul textului adoptat vineri a votat împotrivă şi Polonia, împreună cu Ungaria.

Acordul prevede ca fiecare ţară să facă 'tot posibilul' pentru a reduce, între august 2022 şi martie 2023, consumul său de gaz cu cel puţin 15% în raport cu media ultimilor cinci ani în aceeaşi perioadă. Măsura a fost impusă de reducerea livrărilor de gaz de către Rusia, care asigura până anul trecut circa 40% din importurile de gaz ale UE.

Ursula von der Leyen a făcut apel la statele membre 'să se pregătească pentru scenariul cel mai grav'

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la statele membre 'să se pregătească pentru scenariul cel mai grav' al unei încetări a livrărilor de gaz de către Rusia.

În caz de 'risc de penurie gravă', un mecanism de alertă va face ca reducerea de 15% să fie 'obligatorie' pentru Cei 27, dar acest obiectiv va fi adaptat la realităţile fiecărui stat, în special la capacităţile de a exporta cantităţile de gaz economisite ţărilor în nevoie, datorită unei serii de derogări. Statele membre trebuie, în plus, să-şi asigure 80% din stocurile necesare de gaz înainte de venirea iernii, notează Agerpres.

Citește și - Gazprom arde gazele destinate exportului în UE la frontiera cu Finlanda

Gazprom arde gazele destinate exportului în Uniunea Europeană.

Gigantul energetic rus Gazprom arde gazele destinate exportului în Uniunea Europeană la frontiera cu Finlanda, relatează joi agenţia de presă Unian, citând publicaţia finlandeză Yle, potrivit căreia Moscova arde la propriu gazele încă de la sfârşitul lunii mai când compania rusă de gaze şi-a redus livrările către UE, scrie Agerpres.

Arderea se desfăşoară în apropierea staţiei de compresoare Portovaia şi a terminalului GNL cu acelaşi nume. Imagini de satelit provenind de la sistemul NASA de monitorizare a incendiilor arată că procesul a început în data de 22 mai.

În perioada respectivă, compania Gazprom redusese tranzitul de gaze către Uniunea Europeană şi încetase să mai folosească întreaga capacitate a conductei, deşi UE achitase integral livrările.

La sfârşitul lunii, arderea gazelor ruseşti a fost observată la terminalul de lângă frontiera cu Finlanda. Iar la mijlocul lunii iunie a fost observat un incendiu lângă staţia de compresoare. În perioada aceea, Gazprom diminuase de aproape trei ori livrările de gaze în Europa - de la 167 milioane de metri cubi de gaze până la 67 milioane metri cubi.

Gazele continuă să fie arse de câteva săptămâni în volume extrem de mari, iar flăcările uriaşe sunt vizibile chiar şi de pe teritoriul Finlandei, notează Unian, citând publicaţia Yle.

Rusia a declarat miercuri că nu poate recepţiona turbina Siemens - reparată în Canada şi considerată ca fiind esenţială pentru funcţionarea gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze ruseşti - din cauza sancţiunilor (citește AICI). Prin astfel de motive, Federaţia Rusă încearcă să determine UE să ridice restricţiile impuse după invazia rusă în Ucraina, comentează Unian. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel