Țările OPEC+, decizie cu privire la producția de petrol. Îngrijorare cu privire la China
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
OPEC+ a convenit duminică să prelungească cea mai mare parte a reducerilor producției de petrol până în 2025. 

Prețul petrolului se tranzacționează aproape de 80 de dolari pe baril, sub ceea ce au nevoie mulți membri OPEC+ pentru a-și echilibra bugetul. Îngrijorările legate de creșterea lentă a cererii în China, principalul importator de petrol, au afectat prețurile, alături de creșterea stocurilor de petrol din economiile dezvoltate.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, cunoscuți împreună sub numele de OPEC+, au făcut o serie de reduceri de producție începând cu sfârșitul anului 2022.

Membrii OPEC+ reduc în prezent producția cu un total de 5,86 milioane de barili pe zi (bpd), sau aproximativ 5,7% din cererea globală.

Acestea includ reduceri de 3,66 milioane bpd, care trebuiau să expire la sfârșitul lui 2024, și reduceri voluntare efectuare de opt membri ai OPEC de 2,2 milioane bpd, care expiră la sfârșitul lunii iunie 2024.

Duminică, OPEC+ a convenit să prelungească reducerile de 3,66 milioane bpd cu un an până la sfârșitul lui 2025 și să prelungească reducerile de 2,2 milioane bpd cu trei luni până la sfârșitul lui septembrie 2024.

OPEC va aștepta un an pentru eliminarea treptată a reducerilor de 2,2 milioane bpd începând din octombrie 2024, până la sfârșitul lunii septembrie 2025.

Țările producătoare de petrol așteaptă consoliderea creșterii marilor economii 

„Așteptăm ca ratele dobânzilor să scadă, dar și o traiectorie ascendentă în dezvoltarea economiilor... Nu vor fi creșteri ale producției", a declarat ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman reporterilor.

Amrita Sen, co-fondatorul think tank-ului Energy Aspects, a declarat: „Acordul ar trebui să înlăture temerile pieței că OPEC+ va crește producția într-un moment în care preocupările legate de cerere sunt încă răspândite”.

OPEC se așteaptă ca cererea de țiței să ajungă în medie la 43,65 milioane bpd în a doua jumătate a anului 2024,.

Agenția Internațională pentru Energie, care reprezintă cei mai importanți consumatori la nivel mondial, estimează că cererea de petrol va avea o medie mult mai scăzută de 41,9 milioane bpd în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel